Domowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe".
Masa kokosowa
Ponadto
- 8 op. herbatników lub krakersów
- starta czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie masy kokosowej
- W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń.
- Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.
- Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat.
- Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy).
- Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą).
- Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego
Wstyd się przyznać - moja kuchnia tej klasyki nie zna. :)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić. :)
po prostu pychota , pychota i jeszcze raz pychota :) to ciasto nigdy mi się nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować koniecznie ;) Zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńDo you mind translating it? even with google translator i cant understand .
OdpowiedzUsuńIt loooks fantastic and i'm still drooling over screen... please heeeeelp.:)
Could you please send me your e-mail?
UsuńMy e-mail: coolinarnastrefa@wp.pl
nigdy nie robiłam ale chyba w tą niedzielę się skuszę właśnie na to ciacho:) wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. :)
UsuńCzęsto na moim stole, obowiązkowo w wersji z krakersami, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńI would love to make this cake, but there is no translation..I did send you email with my email address.Thank you so much.
OdpowiedzUsuńI sent you the recipe via email. :)
UsuńJest suuuuper,niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńCzy jak pominę advocat to masa nie będzie za gęsta ? Czy może trzeba zastąpić innym płynem żeby zachować odpowiednia konsystencję?
OdpowiedzUsuń