Rafaello - ciasto kokosowe

Domowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe".



Rafaello

PRZEPIS
/forma: 25 x 35 cm/

Masa kokosowa
    Print Friendly and PDF
  • 2,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. adwocata (opcjonalnie)
  • 300 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ponadto
  • 8 op. herbatników lub krakersów
  • starta czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie masy kokosowej
  1. W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń.
  3. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.
  4. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat.
Przygotowanie ciasta

  1. Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy).
  2. Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą).
  3. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego




13 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać - moja kuchnia tej klasyki nie zna. :)
    Czas to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pychota , pychota i jeszcze raz pychota :) to ciasto nigdy mi się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę wypróbować koniecznie ;) Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do you mind translating it? even with google translator i cant understand .
    It loooks fantastic and i'm still drooling over screen... please heeeeelp.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Could you please send me your e-mail?
      My e-mail: coolinarnastrefa@wp.pl

      Usuń
  6. nigdy nie robiłam ale chyba w tą niedzielę się skuszę właśnie na to ciacho:) wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Często na moim stole, obowiązkowo w wersji z krakersami, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. I would love to make this cake, but there is no translation..I did send you email with my email address.Thank you so much.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26/2/14 15:24

    Jest suuuuper,niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń