Dietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli). Tym razem w wersji marchewkowej. :)
Składniki
- 1 puszka bialej fasoli
- 3 jajka
- 4 łyżki zarodków pszennych *
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników)
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła
- 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku)
- 1-1,5 szkl. startej marchewki
- orzechy włoskie
Przygotowanie
- Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :)
- Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki. Wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać startą marchewkę, ew. pokruszone orzechy i inne dowolne bakalie.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego.
- Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc).
Smacznego
takie muffinki to samo zdrowie , czyli sama przyjemnośc bez skutków wyrzutów sumienia ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyciągnęłam muffinki z piekarnika ;) ślicznie pachnie, nie wiem czy moja słaba silna wola pozwoli mi "nie jeść ich od razu i odstawić na kilka godzin" :P chyba muszę wyjść z domu ;)
OdpowiedzUsuńmozna upiec w formie ciasta? :)
OdpowiedzUsuńmarchewka ma być starta na jakich oczkach?
OdpowiedzUsuń