Kiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem), jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim.
Temperatura pieczenia: 200oC
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Składniki
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce)
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy)
- 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypta chili
- pomidorki koktaljowe (opcjonalnie)
- Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać.
- Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć i wykorzystać na wyłożenie wierzchu tarty. Spód podpiec (ok. 25 minut w temp. 200oC).
- Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz pozostałą część ciasta francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)).
- do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli).
Smacznego
Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty: te na słodko, jak i te bardziej wytrawne. Twoja prezentuje się wyśmienicie (i tak zapewne smakuje).
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
dodaje do ulubionych, może jutro zrobię wg tego twojego przepisu
OdpowiedzUsuńAż muszę spróbować...Uwielbiam dania ze szpinakiem od zup przez pierogi sałatki i inne wynalazki. Na pewno będzie pycha. :)
OdpowiedzUsuńglamourofhousewife.blogspot.com
moją traumą z przedszkola jest właśnie szpinak, ale dobrze przyrządzony jest naprawdę smakowity :) a twoja tarta prezentuje sie bardzo ładnie i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńByć może dlatego większość z nas ma awersję do szpinaku. Zapewniam jednak, że przygotowanie smacznej potrawy ze szpinakiem skutecznie wygoni nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa. ;)
Usuń