Bardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia.
PRZEPIS
Ciasto
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. wody ciepłej
- 1 jajko
Nadzienie
- 50 dkg sera białego
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków
- 3 średnie cebule
- pieprz
- sól
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
- Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wcześniej posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę, pieprz oraz sól do smaku.
- Mąkę przesiać, dodać wodę ciepłą, olej i jajko, dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne.
- Podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wycinać kółka np. za pomocą szklanki, nakładać farsz / 1 łyżkę/ i dobrze skleić palcami ciasto. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i wyjąć jak wypłyną na wierzch. Te samą czynność wykonać z dwiema pozostałymi porcjami ciasta.
- Podawać ze smażoną cebulką.
mniam :) pycha, pierogi- najlepsze co może być :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pierogi i jeszcze polane cebulką ,pychota :)
OdpowiedzUsuń......nic dodać nić ująć bo mamy tu do czynienia z niebiańską potrawą . Na przystawkę proponuję ukraińską dumkę.
OdpowiedzUsuńpycha!:) bardzo lubię, ale w domu tylko ja je jem:P
OdpowiedzUsuńMoże domownikom zasmakują z czasem. Ja też kiedyś nie przepadałam. ;)
UsuńDzięki za odwiedziny mojego bloga :) a pierogi uwielbiam, dzisiaj nawet zjadłam na kolacje ruskie odsmażone, posypane fetą i ostra papryką-pycha :)
OdpowiedzUsuńpozdr:)
P.
Ciekawe połączenie smaków. Muszę zapamiętać. :)
UsuńMam pytanie:
OdpowiedzUsuńJakiej maki Pani używa. Ja korzystam z tortowej "Basia" i moje ciasto do pierogów wychodzi za twarde.
Pozdrawiam,
Maria