19.02.2013

Pierogi ruskie

Bardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia.

Pierogi ruskie

PRZEPIS

Ciasto
  • Print Friendly and PDF2 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. wody ciepłej
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 50 dkg sera białego
  • 5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
  2. Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wcześniej posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę, pieprz oraz sól do smaku.
  3. Mąkę przesiać, dodać wodę ciepłą, olej i jajko, dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne.
  4. Podzielić na 3 części, jedną rozwałkować i wycinać kółka np. za pomocą szklanki, nakładać farsz / 1 łyżkę/ i dobrze skleić palcami ciasto. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i wyjąć jak wypłyną na wierzch. Te samą czynność wykonać z dwiema pozostałymi porcjami ciasta.
  5. Podawać ze smażoną cebulką.
Smacznego 

8 komentarzy:

  1. mniam :) pycha, pierogi- najlepsze co może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te pierogi i jeszcze polane cebulką ,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ......nic dodać nić ująć bo mamy tu do czynienia z niebiańską potrawą . Na przystawkę proponuję ukraińską dumkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!:) bardzo lubię, ale w domu tylko ja je jem:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może domownikom zasmakują z czasem. Ja też kiedyś nie przepadałam. ;)

      Usuń
  5. Dzięki za odwiedziny mojego bloga :) a pierogi uwielbiam, dzisiaj nawet zjadłam na kolacje ruskie odsmażone, posypane fetą i ostra papryką-pycha :)
    pozdr:)
    P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie smaków. Muszę zapamiętać. :)

      Usuń
  6. Mam pytanie:
    Jakiej maki Pani używa. Ja korzystam z tortowej "Basia" i moje ciasto do pierogów wychodzi za twarde.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl