Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel zaś cytrynowy (w stonowanym kolorze). Ale co kto lubi. ;) Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty.
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 170oC
Składniki
/blacha 25x35/
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny/masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
Nadzienie
- powidła śliwkowe
Beza
- 4 białka
- 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy)/1 kisiel (raczej jasny np. cytrynowy)
- 1 szkl. cukru
- orzechy włoskie
Przygotowanie
- Składniki na ciasto posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki.
- Na natłuszczoną blachę zetrzeć największą część ciasta na dużych oczkach i lekko zapiec.
- Białka ubić z 1 szkl. cukru i pod koniec dodać budyń albo kisiel /taki jaki chcemy/.
- Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy włoskie, pianę, orzechy i ścieramy najmniejszą część ciasta.
- Pieczemy w temp. 170oC przez około 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy beza nie jest surowa.
Smacznego
kocham to ciacho ;d
OdpowiedzUsuńjuż wiem do czego wykorzystam powidła śliwkowe :) zapisuję przepis, a pleśniak przypomina mi dzieciństwo i moją ukochaną Babcię Ludwikę, zawsze piekła to ciasto, niestety jej receptury nie znam
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania. Może to właśnie ten przepis. ;)
Usuńuwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuń