W klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym" przepisie. Jest zatem kilka wersji carbonary a ja poniżej przedstawiam swoją. :) Jest to baaaaardzo sycące i (nie ma co ukrywać) kaloryczne danie. ;) Ale od czasu do czasu czemu nie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIIirBEm9nHcQoSkxWsGiL0g6d9S153mikrPgrUcKflMGaoW6YyGCXP3BvbHpuC0zufZX_ovc4PptKeQr4DKYrWWPmp5kJ8E2DkFeDah0dLpyX2SGqeCxrJ6v6_VFcBfZNfN_sp94N5pFX/s640/DSC_2334-1-3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7B2vrD2Ho6_mMHXX-B0p88HOQWlc-pq9nKhnq3fC9nwjTxkrGHvX3gEw48gXHs6fdnyoDtoHf6FIwWFwtQOOIv1mE3AgKooH1A1z1gE1ZbhUzuRNSR5O1wMQdQdRjXpNdzZF97Lsfrrxv/s200/DSC_2337-1.jpg)
Spaghetti alla carbonara
PRZEPIS
Składniki
- 200 g spaghetti pełne ziarno albo fettuccine
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18%
- 50 g pecorino (lub parmezanu)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut.
- W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy.
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeY_EFDgh4io4EyscjQRULXa1lDB0IBEvWiySdYiN9vTQnRt_47bmdWCLG-qMq0bG5ZbvnC6cmc-NQpahH0eHUWeCXQf9BQ3OiQlWkN0ZZnfCIc2KioC3ftLN8awXqiUjDVHAwr4f4hLhf/s640/DSC_2334-1.jpg)
Moje comfort food :] Jak smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię przepisy, które obalają i łamią kanony kulinarne.
OdpowiedzUsuńTu natka pietruszki jest wisienką na zwoju apetycznego spaghetti nasączonego śmietanowo-serową miksturą.
A kalorie .... pal licho kalorie .... ;-)
Pięknie i smacznie...
Jedno z moich ulubionych dań, mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z makaronem , więc mogę powiedziec , że jest to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuń