23.02.2013

Tarta ze szpinakiem I

Kiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Na szczęście gusta kulinarne się zmieniają i teraz bardzo go lubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem), jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim.



Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Print Friendly and PDFPRZEPIS

Temperatura pieczenia: 200oC
Czas pieczenia: ok. 40 min.

Składniki
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce)
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy)
  • 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta chili
  • pomidorki koktaljowe (opcjonalnie)
Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać.
  2. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ja użyłam papieru do pieczenia). Boki przyciąć i wykorzystać na wyłożenie wierzchu tarty. Spód podpiec (ok. 25 minut w temp. 200oC).
  3. Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli oraz pozostałą część ciasta francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)).
 Notatki: 
  • do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli).

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty: te na słodko, jak i te bardziej wytrawne. Twoja prezentuje się wyśmienicie (i tak zapewne smakuje).

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaje do ulubionych, może jutro zrobię wg tego twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż muszę spróbować...Uwielbiam dania ze szpinakiem od zup przez pierogi sałatki i inne wynalazki. Na pewno będzie pycha. :)
    glamourofhousewife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. moją traumą z przedszkola jest właśnie szpinak, ale dobrze przyrządzony jest naprawdę smakowity :) a twoja tarta prezentuje sie bardzo ładnie i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może dlatego większość z nas ma awersję do szpinaku. Zapewniam jednak, że przygotowanie smacznej potrawy ze szpinakiem skutecznie wygoni nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa. ;)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl