09.02.2013

Ciasto fasolowe

Jest to świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować.

Czekoladowe ciasto fasolowe light

Print Friendly and PDFPRZEPIS
/inspiracja: DS/

Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 45-50 min.

Ciasto
/keksówka/
  • puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem)
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 4-5 łyżek kakao
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • kilka orzechów włoskich,  posiekanych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
Przygotowanie
  1. Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :)
  2. Do puree z fasoli dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać mikserem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45-50 min (sprawdzić patyczkiem). Porcja jest mała. Ciasto nie jest wysokie. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej (ciasto musi odpocząć wtedy nabiera odpowiedniej struktury). Nie kroić ciasta świeżego! Pokroić w kwadraty.

Smacznego

10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a te dodatki... Dodałabym sobie jeszcze daktyli i byłabym w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też by pasowały i można by dodać wtedy mniej cukru bo daktyle są dość słodkie. Widzę też tutaj pistacje. Zarówno dla walorów smakowych jak i wizualnych. :)

      Usuń
  2. Chętnie zrobiłabym twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...jak smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zamienic mleko w proszku na płynne? ii ten syrop z agawy jeszzcze czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. :( Mleko w proszku zagęszcza całą masę.

      Usuń
  5. co można by dać zamiast jajek? mam uczulenie na żółtka, same białka? ile ?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl