Jest to świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować.
/inspiracja: DS/
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 45-50 min.
Czas pieczenia: 45-50 min.
Ciasto
/keksówka/
- puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem)
- 3 jaja
- 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 4-5 łyżek kakao
- 5 łyżek cukru brązowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- kilka orzechów włoskich, posiekanych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Przygotowanie
- Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :)
- Do puree z fasoli dodać wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać mikserem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45-50 min (sprawdzić patyczkiem). Porcja jest mała. Ciasto nie jest wysokie. Zostawić na noc w temperaturze pokojowej (ciasto musi odpocząć wtedy nabiera odpowiedniej struktury). Nie kroić ciasta świeżego! Pokroić w kwadraty.
Smacznego
Wygląda świetnie, a te dodatki... Dodałabym sobie jeszcze daktyli i byłabym w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuńTak, też by pasowały i można by dodać wtedy mniej cukru bo daktyle są dość słodkie. Widzę też tutaj pistacje. Zarówno dla walorów smakowych jak i wizualnych. :)
UsuńChętnie zrobiłabym twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńchyba sie skuszę i ja :)
OdpowiedzUsuńwow!!!!
OdpowiedzUsuńgenialne!
zapisuję do listy "do zrobienia" :D
wow!!!!
OdpowiedzUsuńgenialne!
zapisuję do listy "do zrobienia" :D
Mozna zamienic mleko w proszku na płynne? ii ten syrop z agawy jeszzcze czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńRaczej nie. :( Mleko w proszku zagęszcza całą masę.
Usuńco można by dać zamiast jajek? mam uczulenie na żółtka, same białka? ile ?
OdpowiedzUsuń