To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Prace nad chlebem należy rozpocząć dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Rano formujemy bochenek, ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Metoda ta nie sprawia większych trudności. Najwięcej wrażeń dostarcza próba uniknięcia oparzeń czy to przez garnek czy drzwiczki piekarnika. :)
PRZEPIS
/źródło: link/
Składniki
/1 bochenek/
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 345 g wody
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 1/4 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- łyżka suszonych pomidorków (opcj.)
- mąka do posypania blatu (lub otręby pszenne/owsiane)
Przygotowanie
I dzień (wieczór)
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wierzch ciasta i brzegi miski smarujemy oliwą z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (12-18h).
II dzień (rano)
- Blat należy oprószyć mąką (użyłam otrębów owsianych). Ciasto wyłożyć na blat, rozciągnąć nieco, brzegi zagniatać do środka. Uformować bochenek i położyć łączeniem do dołu na ściereczce oprószonej mąką lub otrębami. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1-2h).
- Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta na chleb, nastawić piekarnik na temperaturę 240-250oC i umieścić w nim garnek z pokrywką (pusty) na najniższym poziomie.
- Garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika. Zdjąć pokrywkę. Przełożyć do garnka ciasto (łączeniem do góry). Przykryć pokrywką. Piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę (ostrożnie by się nie poparzyć!) i piec jeszcze przez 15 minut. Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika. Zdjąć pokrywkę. Chleb ładnie mi odskoczył od dna (lekko podważyłam tylko widelcem). Ciasto studzić na kratce. Wystudzić.
Smacznego
chlebek prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuń