11.02.2013

Chleb z garnka I

To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Prace nad chlebem należy rozpocząć dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Rano formujemy bochenek, ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Metoda ta nie sprawia większych trudności. Najwięcej wrażeń dostarcza próba uniknięcia oparzeń czy to przez garnek czy drzwiczki piekarnika. :)



Chleb z garnka żeliwnego

PRZEPIS
/źródło: link

Print Friendly and PDFTemperatura pieczenia: 240-250oC
Czas pieczenia: 45 min.

Składniki
/1 bochenek/
  • 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 345 g wody
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek 
  • łyżka suszonych pomidorków (opcj.)
  • mąka do posypania blatu (lub otręby pszenne/owsiane)
Przygotowanie

I dzień (wieczór)
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wierzch ciasta i brzegi miski smarujemy oliwą z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (12-18h).

II dzień (rano)
  1. Blat należy oprószyć mąką (użyłam otrębów owsianych). Ciasto wyłożyć na blat, rozciągnąć nieco, brzegi zagniatać do środka. Uformować bochenek i położyć łączeniem do dołu na ściereczce oprószonej mąką lub otrębami. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (1-2h).
  2. Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta na chleb, nastawić piekarnik na temperaturę 240-250oC i umieścić w nim garnek z pokrywką (pusty) na najniższym poziomie. 
  3. Garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika. Zdjąć pokrywkę. Przełożyć do garnka ciasto (łączeniem do góry). Przykryć pokrywką. Piec przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę (ostrożnie by się nie poparzyć!) i piec jeszcze przez 15 minut. Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika. Zdjąć pokrywkę. Chleb ładnie mi odskoczył od dna (lekko podważyłam tylko widelcem). Ciasto studzić na kratce. Wystudzić.

Smacznego

1 komentarz:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl