Bardzo prosty przepis na chleb ze.... sproszkowanym zakwasem (to taka moja przymiarka przed wyhodowaniem swojego własnego zakwasu). ;) Z dodatkiem czarnuszki, kminku i sezamu. Ale można dodać swoje ulubione dodatki. :)
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 230oC (10 min.), 210oC (30 min.)
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Składniki
- 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750
- 2 szkl mąki żytniej pytlowej
- 3 szkl. wody ciepłej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany)
- 1 szkl otrąb żytnich
- 5 łyżek słonecznika
- 3 łyżki dyni
- szczypta kminku
- szczypta czarnuszki
- 1 łyżka siemienia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch wodą i obsypujemy sezamem, czarnuszką i płatkami owsianymi (wg uznania).
- Wstawiamy do nagrzanego pieca wraz z naczyniem z wodą (poprawia wilgotność chleba). Pieczemy 10 min w temp. 230oC następnie 30 min w temp. 200oC.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu