12.02.2013

Chleb pytlowy

Bardzo prosty przepis na chleb ze.... sproszkowanym zakwasem (to taka moja przymiarka przed wyhodowaniem swojego własnego zakwasu). ;) Z dodatkiem czarnuszki, kminku i sezamu. Ale można dodać swoje ulubione dodatki. :)


Chleb pytlowy

PRZEPIS


Temperatura pieczenia: 230oC (10 min.), 210oC (30 min.)
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Print Friendly and PDF

Składniki
  • 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750
  • 2 szkl mąki żytniej pytlowej
  • 3 szkl. wody ciepłej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany)
  • 1 szkl otrąb żytnich
  • 5 łyżek słonecznika
  • 3 łyżki dyni
  • szczypta kminku
  • szczypta czarnuszki
  • 1 łyżka siemienia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie
  1. Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch wodą i obsypujemy sezamem, czarnuszką i płatkami owsianymi (wg uznania).
  3. Wstawiamy do nagrzanego pieca wraz z naczyniem z wodą (poprawia wilgotność chleba). Pieczemy 10 min w temp. 230oC następnie 30 min w temp. 200oC.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl