Jest to bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :)
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 200oC
Czas pieczenia: ok. 40 min.
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3/4 szkl cukru
- 250 g masła roślinnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki dobrego smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółta + 1 jajko całe
Nadzienie jabłkowe
- 1,5 kg jabłek
- cynamon (opcj.)
- cukier do smaku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto posiekać. Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku.
- Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując bułką tartą) i piec 20-30 min (do zarumienia) w temp. 200oC. Wyjąć blachę z ciastem z pieca i po chwilowym schłodzeniu posypać bułką tartą (żeby jabłka nie wsiąknęły) a następnie rozłożyć masę jabłkową na całej powierzchni. Całość przykrywamy pozostałą częścią (1/2) ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika temp. 200oC na ok. 40 min. do ładnego zarumienienia.
- Szarlotka najlepsza jest tuż po ostudzeniu.
Smacznego
Thanks for the recipe! How many grams "1 opakowanie masła roślinnego" ?
OdpowiedzUsuń250 g.
Usuń