13.02.2013

Szarlotka

Jest to bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :)


Szarlotka

PRZEPIS


Temperatura pieczenia: 200o
Czas pieczenia: ok. 40 min.

Print Friendly and PDFSkładniki
  • 3 szkl mąki krupczatki
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dobrego smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółta + 1 jajko całe
Nadzienie jabłkowe
  • 1,5 kg jabłek
  •  cynamon (opcj.)
  • cukier do smaku
Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać. Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h
  2. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku.
  3. Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując bułką tartą) i piec 20-30 min (do zarumienia) w temp. 200oC. Wyjąć blachę z ciastem z pieca i po chwilowym schłodzeniu posypać bułką tartą (żeby jabłka nie wsiąknęły) a następnie rozłożyć masę jabłkową na całej powierzchni. Całość przykrywamy pozostałą częścią (1/2) ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika temp. 200oC na ok. 40 min. do ładnego zarumienienia. 
  4. Szarlotka najlepsza jest tuż po ostudzeniu.

Smacznego

 

2 komentarze:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl