Dzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhekLo0lcvJX_wNPyY3Pd7KRqP6ddnKtCIfB64IXF3X0qRjlPm31LVql5VhlprJj25twkY4fbUFisx_I77CS9oQGFHJnM0DGpeM7FnTuwk4DPFORQR4f3bSx-QzEfn69e2WhOWX7_UBr-3D/s640/DSC_2166.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNxrU_fx2hsdqJ01drwNnWbDZ3qZB6Sl0jv5fUSmNfgqAVGETKA5bssJ9BiVWyGYLiJ1r-8ne1TA1lt2FjKX7wqyhxiQRgz45KhQrBaAxdgWYwnRnnVDsVdy_kT5fjTQXPyYsA3J-IyGNa/s200/Clipboard.jpg)
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 200ºC
Czas pieczenia: 20-25 min.
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu śmietankowego
- 250 g margaryny (np. Kasia)
Nadzienie
- 1-2 jabłka
Lukier
- cukier puder
- 1-2 łyżki wrzącej wody
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm. Na każdym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi.
- Piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia).
- Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQkDP6SVmcLTo0o45K5MJtyIN3VNIsqYEq4MniT4C0hdJ1cyHrfotxg-fUnDwn8_UPCBPxabm9pK8VDNwtWn6f5QFpTjqS_dHuEW35ZT6O29XzIo_e2XOU5B6jKMM3g0Yj1J1IO3xymYjz/s640/DSC_2161-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk8TM9dnFJyV14Gi8L_YF_gxHD9tcfHjmSm6ik7hM4RxOB4n-wNlv3HGaRQVdBtk2LP7IsID_iSy5OnlIt3ipKhbQ2pa95pvLYU__sgGvgSHe4wM0Bfj0kGxiiRCSE-o29sMwTqE7XY_3P/s640/DSC_2178.jpg)
![Ciastka na jeden kęs - NAGRODA](http://zmiksowani.pl/image/miks/85906328a947007e66539c64974508ef_v2.jpg)
wyglądają jak z bestsellerowej książki kucharskiej :) takie apetyczne, że pomimo zjedzenia dosc sporej ilości pączków skusiłabym sie na przynajmniej 2 takie rożki ;)
OdpowiedzUsuńWhat a nice recipe. I was lazy so I was making something similar just with puff pastry.. :D
OdpowiedzUsuń:) But this recipe is very simple. You have to try it!
Usuńuwielbiam rożki ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo zachęcająco ;)
Twaróg śmietankowy taki z wiaderka ? Jaki najlepszy ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam takiego w kostce: http://www.zmsokolow.pl/osmsokolow/images/42-a24gxxl.jpg
Usuń