Coolinarna STREFA
blog kulinarny
Home » , , , » Rożki serowe z jabłkiem

Rożki serowe z jabłkiem

Autor: COOLinarna Strefa | Data publikacji: 7 lutego 2013 6 komentarzy

Dzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił!

Rożki serowe z jabłkiem

PRZEPIS  

Temperatura pieczenia: 200ºC 
Czas pieczenia: 20-25 min.

Print Friendly and PDFSkładniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 250 g margaryny (np. Kasia)
Nadzienie
  • 1-2 jabłka
Lukier
  • cukier puder
  • 1-2 łyżki wrzącej wody
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min. 
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm. Na każdym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi. 
  3. Piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia). 
  4. Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone.   
Smacznego


Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

COOLinarna Strefa



6 komentarzy :

  1. wyglądają jak z bestsellerowej książki kucharskiej :) takie apetyczne, że pomimo zjedzenia dosc sporej ilości pączków skusiłabym sie na przynajmniej 2 takie rożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. What a nice recipe. I was lazy so I was making something similar just with puff pastry.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) But this recipe is very simple. You have to try it!

      Usuń
  3. uwielbiam rożki ;)
    wyglądają bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twaróg śmietankowy taki z wiaderka ? Jaki najlepszy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam takiego w kostce: http://www.zmsokolow.pl/osmsokolow/images/42-a24gxxl.jpg

      Usuń