28.02.2013

Pasztet z soczewicy

Bardzo dobry pasztet z soczewicy. Przyznam, że nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu. Naczytałam się wielu przepisów i w zasadzie od użytych dodatków i przypraw zależy końcowy efekt (soczewica przyjmuje bardzo dobrze wszystkie aromaty).
Ja dodałam praktycznie cały skład włoszczyzny. Nie dodawałam jajek. Masę na pasztet można spróbować po wymieszaniu ugotowanej soczewicy i uduszonych warzyw i ewentualnie jeszcze wtedy całość doprawić. Bardzo polecam jako zdrowy dodatek do pieczywa (najlepiej domowego :)).


Pasztet z soczewicy

PRZEPIS
/forma: keksówka 25x7 cm/

Temperatura pieczenia: 180ºC   
Czas pieczenia: 40-50 min.

Print Friendly and PDFSkładniki
  • 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera naciowego
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcj.)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła (opcj.)

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić 2 listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę".
  2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie posiekany czosnek i resztę warzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 łyżki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami.
  3. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera i zmiksować. Ja trochę je rozgniołam widelcem. Nie chciałam uzyskać całkowitej miazgi. Warzywa wymieszać z wcześniej ugotowaną soczewicę. Masę można spróbować i ew. dodać jeszcze potrzebne przyprawy.
  4. Przygotować formy do pieczenia (ja piekłam w dwóch małych foremkach aluminiowych). Wysmarować je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wierzch można obsypać słonecznikiem lub pestkami dyni.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Już dawno temu robiłam pasztet z soczewicy, ale nadal pamietam jego smak.
    Czas chyba to powtórzyć - być może teraz skorzystam z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania. Ja ponownie zamierzać go zrobić. Bardzo mi smakował. :)

      Usuń
  2. Tez robie pasztet z soczewicy.Nastepnym razem skorzystam z tego przepisu:)Bardzo mi przypadl do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem dodam jeszcze gałkę muszkatołową.

      Usuń
  3. oj widzę , że będę musiała spróbowac i ja , bo przyznam sie , że nie słyszałam do tej pory o takim pasztecie , a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetny i co najważniejsze zdrowy dodatek do pieczywa, gdy mamy dość serów żółtych, wędlin itp. ;) A do tego jak smakuje!

      Usuń
  4. Hej!
    Zamierzam zrobić ten pasztet, co by zachęcić mojego niejadka do skosztowania warzyw i mam pytanie odnośnie braku jajek w przepisie. Czy pasztet się nie rozwali?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet nie jest za bardzo zwarty. Ja go i tak rozsmarowuję na chlebie. Nie próbowałam jeszcze piec tego pasztetu z jajkami więc nie mam porównania. Ale konsystencja pasty mi odpowiada. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl