2.03.2013

Kruche ciasto z owocami

Smaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji.




Kruche ciasto z owocami 
i pianką budyniową

PRZEPIS
/tortownica: śr. 23 cm/

Temperatura pieczenia: 190ºC
Czas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
  • 1,5 szkl. mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
  • 3 żółtka
Pianka budyniowa
  • 3 białka
  • 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego)
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g)
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego

Ponadto
  • 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
  1. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje.
  2. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  3. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.
  4.  Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC.
Notatki:
  • Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę dodać cukier biały. Ja w swojej kuchni w ogóle nie używam cukru białego. Karmelowy kolor, jaki nadał piance cukier trzcinowy, mi się podobał. :)

Smacznego

16 komentarzy:

  1. wygląda tak krucho i pysznie i owocowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Początkowo patrząc tylko na zdjęcie myślałam, że to jakiś smakowity sernik z owocami! Świetnie wygląda, myślę, że się niedługo skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak tej pianki jest dość ciekawy. Na pewno nie smakuje jak beza. ;) A swoją drogą jak zapytałam jednego z domowników by zgadł z czego zrobiona jest ta pianka to właśnie podał ser. :)

      Usuń
  3. Pianka budyniowa brzmi interesująco. Całośc wygląda niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto! Moje szwedzkie koleżanki w pracy byly po prostu zaczhwycone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niby takie zwyczajne a smak jest interesujący. :)

      Usuń
  5. robiłam je w wakacje, przepyszne jest <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urzeka chyba swoją prostotą. Poza tym kruche ciasto z owocami zawsze smakuje pysznie. :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja również. :) Kolejny raz upiekę to ciasto latem z owocami sezonowymi np. wiśniami. :)

      Usuń
  7. dziś upiekłam to ciasto i muszę przyznać jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyszło naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z lepszych ciast,które jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl