Smaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji.
Kruche ciasto z owocami
i pianką budyniową
PRZEPIS
/tortownica: śr. 23 cm/
Temperatura pieczenia: 190ºC
Czas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)
Ciasto kruche
- 1,5 szkl. mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
- 3 żółtka
- 3 białka
- 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego)
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g)
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
Ponadto
- 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
- Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić na sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.
- Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC.
- Jeśli zależy nam na tym by pianka była biała radzę dodać cukier biały. Ja w swojej kuchni w ogóle nie używam cukru białego. Karmelowy kolor, jaki nadał piance cukier trzcinowy, mi się podobał. :)
Smacznego
wygląda tak krucho i pysznie i owocowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńAn attempt on my diet ! ;)
OdpowiedzUsuń:) But from time to time... why not? ;)
UsuńPoczątkowo patrząc tylko na zdjęcie myślałam, że to jakiś smakowity sernik z owocami! Świetnie wygląda, myślę, że się niedługo skuszę :)
OdpowiedzUsuńSmak tej pianki jest dość ciekawy. Na pewno nie smakuje jak beza. ;) A swoją drogą jak zapytałam jednego z domowników by zgadł z czego zrobiona jest ta pianka to właśnie podał ser. :)
UsuńPianka budyniowa brzmi interesująco. Całośc wygląda niezwykle :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Moje szwedzkie koleżanki w pracy byly po prostu zaczhwycone!
OdpowiedzUsuńTak, niby takie zwyczajne a smak jest interesujący. :)
Usuńrobiłam je w wakacje, przepyszne jest <3
OdpowiedzUsuńUrzeka chyba swoją prostotą. Poza tym kruche ciasto z owocami zawsze smakuje pysznie. :)
UsuńUwielbiam takie ! ; )
OdpowiedzUsuńJa również. :) Kolejny raz upiekę to ciasto latem z owocami sezonowymi np. wiśniami. :)
Usuńdziś upiekłam to ciasto i muszę przyznać jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwyszło naprawdę super!
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast,które jadłam:)
OdpowiedzUsuń