Pyszne i zdrowe bułeczki upieczone z mąki orkiszowej jasnej (typ 600). Dzięki glazurze z wody i cukru mają delikatnie słodki smak. Warto od czasu do czasu upiec domowe pieczywo (chociaż istnieje ryzyko, że przestaniemy już w ogóle kupować pieczywo w piekarni). ;)
PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 275 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży lub około 25 g świeżych
- 0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 15 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto, nie przywierające do rąk ciasto (można ew. dodać trochę mąki lub mleka, ale nie za dużo by nie zakłócić proporcji). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1.5h.
- Kiedy ciasto urośnie, uderzyć pięścią w ciasto, żeby je odgazować i ponownie przez chwilę wyrabiać (ale już nie tak długo). Teraz można przystąpić do formowania bułeczek: mogą być okrągłe, podłużne (rozwałkować porcję ciasta na kształt prostokąta a następnie zwinąć jak roladę). Kształt i rozmiar należy dopasować do własnych upodobań. Warto je delikatnie naciąć na górze (mają wtedy ładne pęknięcie). Każdą bułeczkę smarujemy glazurą (wodą z cukrem). Gotowe bułeczki przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 220oC przez ok. 15 min.
Smacznego
smakowicie wyglądają twoje bułeczki :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, w sam raz na śniadanie!
OdpowiedzUsuńfantastyczne bułeczki :) mleczne pieczywo orkiszowe - super! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za takie śniadanie.. :)
OdpowiedzUsuń