Puszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Czy można wymagać czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfFd88CJGoyU2VazCZv366ETPMUp7XGb1gDjAwGp3ib-gPI7M3T4iEoTSTLUlNy5IvhtMbDSSUVuwLtduc-MGAXV5_zP4V0g8glIlmWjc5CHB2fyKgJD6snFblnH7W5oJLqSjC2etIiYqG/s640/DSC_3018-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZweW7NAhT-i_RpMhKY8I_rRW1Rp_kNF7de01AR9sOFmBcSiUkVPCqtnR0hqLLJxQrOkPKK-vLPAHGyrpm6e2-_LZUQs4jBDX5Ett0GRyzHxlIISfOXBFWqFmW-q2CSJxO-SmBkipRwfCk/s200/DSC_3047-1-3.jpg)
PRZEPIS
/forma z kominem/
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: ok. 40 min.
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
Ciasto
- 50 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła lub margaryny
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 5 dkg drożdży
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 garście rodzynek (ilość wg uznania)
- szczypta soli
- olejek waniliowy
- sok z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- sok z cytryny (ok. połowy)
- Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
- Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny.
- Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Dodać rodzynki (opcjonalnie) oraz startą skórkę z cytryny, przełożyć do przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć.
- Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy.
- Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany).
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixjWjfQXgbg2gzc5pplEeXyihSF2b1B9pmjDMvXCJxRjNVlmC43L-8Lq7ddkHaBxhidzxmqJcl7Aq_wWBa29VBMngIpVadKrdarCtCgHZPxBbj4vx77Lf5gp9qHWQV1czNDVNm9zgDXBDQ/s640/Clipboard1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhUOz-BEzrq1kLevoin4nRxm72V7v-1fBi6nrNLtbrRwlLo0BNhWnNqiq1V5-3bAo6xXHxtKmFA_Artaa0reFtqKhkId-VoadQmfywp3nZasSxkYvF3CdcXQ79gTUaTG4Vxitw0rwwGCMm/s640/DSC_3047-1-3.jpg)
Świetna babeczka :)
OdpowiedzUsuńA jaka dobra! :)
UsuńWyglada zachecajaco.Musze sprobowac przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Czekam na podzielenie się wrażeniami. :)
UsuńRobiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe. Wyszła fantastyczna babka o wspaniałym smaku.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe. Wyszła fantastyczna babka o wspaniałym smaku, pychotka. Bardzo gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udała i smakowała.
UsuńCzy można na drożdzach suchych ?
OdpowiedzUsuń