07.04.2013

Babka drożdżowa

Puszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Czy można wymagać czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-)


Babka drożdżowa

PRZEPIS
/forma z kominem/

Temperatura pieczenia:  180oC
Czas pieczenia: ok. 40 min. Print Friendly and PDF

Ciasto
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 garście rodzynek (ilość wg uznania)
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy
  • sok z cytryny 
  • skórka z 1 cytryny
Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • sok z cytryny (ok. połowy)
Przygotowanie
  1. Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny.
  4. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Dodać rodzynki (opcjonalnie) oraz startą skórkę z cytryny, przełożyć do przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć.
  5. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy.
  6. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany).

    Smacznego

    8 komentarzy:

    1. Wyglada zachecajaco.Musze sprobowac przepis.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo polecam! Czekam na podzielenie się wrażeniami. :)

        Usuń
    2. Robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe. Wyszła fantastyczna babka o wspaniałym smaku.

      OdpowiedzUsuń
    3. Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe. Wyszła fantastyczna babka o wspaniałym smaku, pychotka. Bardzo gorąco polecam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę, że się udała i smakowała.

        Usuń
    4. Czy można na drożdzach suchych ?

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl