6.04.2013

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką

Pyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :)


Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką

PRZEPIS 
{forma: 20x35 cm}

Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min.

Ciasto
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 śmietan - fix'y (opcj.) 
Poncz
  • 1/2szkl. przegotowanej wody
  • sok z cytryny
  • rum
  • cukier do smaku
Przygotowanie
  1. Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 170 C ok. 30 min.
  2. Krem. Kremówkę ubić, dodać cukier i lekko wymieszać z serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em.
  3. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku.
  4. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu).

    Smacznego
     
    Print Friendly and PDF

    13 komentarzy:

    1. smacznie wygląda, bardzo lubię takie ciasta :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Takie biszkoptowe ciasto z truskaweczkami to wspaniały sposób na naszą zimową wiosnę ....

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, zwłaszcza, że ciasta z galaretką częściej robimy wiosną lub latem. ;)

        Usuń
    3. takie ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Gdzie nałożyć ten poncz?? na którą warstwę?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ponczem nasączamy zawsze ciasto, w tym przypadku biszkopt. :)

        Usuń
    5. biszkopt bez zadnego tluszczu? nie robilam takiego. Jaka roznica w smaku porownojac taki z olejem czy maslem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, bez tłuszczu. :) To jest właśnie podstawowy przepis na biszkopt :) Nie powinno się jeszcze dodawać proszku do pieczenia, ale dla nie wprawionych doradzam jednak dodać odrobinkę dla pewności, że biszkopt urośnie.

        Usuń
    6. Polecam krem gotowy dowolny ja lubię waniliowy lub śmietankowy do tego dodaję odrobinę śmietan fixu- pyszny lekki a biszkopt mojego przepisu nie wymaga ponczu, biszkopt piecze się 10 - 15 min w temp. 200.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Beta
        W takiej temperaturze nigdy nie piecze się prawdziwego biszkoptu, jest to niezgodne z technologią cukiernictwa.

        Usuń
    7. A te zamrozone truskawki to takie gluty , czy jest jakis sposob zeby tego unoknac?

      OdpowiedzUsuń
    8. A te zamrozone truskawki to takie gluty , czy jest jakis sposob zeby tego unoknac?

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl