09.01.2013

Chleb graham, klasyczny

Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy.



Chleb graham, klasyczny

PRZEPIS
/źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/

Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: 1 h

Składniki
  • 40 dag mąki Graham, typ 1850
  • 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie)
  • 1 łyżka soli
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. 

  2. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). 

  3. Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięty bochenek posmarować żółtkiem, posypać płatkami owsianymi i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190oC.

Notatki: 
  • następnym razem dodam mniej wody by uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta

Smacznego


1 komentarz:

  1. Dziwny ten przepis na ten klasyk.W przepisie mleko,a potem woda mineralna.Skoro mąka graham 1850 to po co ją przesiewać?Przecież to ma być pełne ziarno!!!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl