Kolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy.
PRZEPIS
/źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/
Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Składniki
- 40 dag mąki Graham, typ 1850
- 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie)
- 1 łyżka soli
- 80 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 żółtko
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia.
Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość).
Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty bochenek posmarować żółtkiem, posypać płatkami owsianymi i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190oC.
Notatki:
- następnym razem dodam mniej wody by uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta
Smacznego
Dziwny ten przepis na ten klasyk.W przepisie mleko,a potem woda mineralna.Skoro mąka graham 1850 to po co ją przesiewać?Przecież to ma być pełne ziarno!!!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń