Chleb pszenno-żytni na jogurcie. Wcześniejsze przepisy (np. 1 lub 2) na chleb zawierały w sobie wodę w związku z czym, ciasto było luźne (wymagało pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego nie nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji.
Chleb fiński
PRZEPIS
/źródło: A. Fiedoruk "Domowy wypiek chleba"/
Temperatura pieczenia: 200oC
Czas pieczenia: ok. 30 min (trzymać się tego czasu, uwazażać by nie wysuszyć)
Składniki
/na 2 nieduże okrągłe bochenki/
- 2-2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej)
- 2,5 szkl. mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pytlowej)
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt)
- 0,5 łyżki soli
- 2 łyżki płynnego miodu
- tłuszcz do wysmarowania formy
- dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia lnianego
- Letni jogurt lub kwaśne mleko rozetrzeć w misce z drożdżami, dodać sól i miód, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią (przesianą) i wyrobić. Dodać przesianą mąkę pszenną i ponownie wyrobić. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać trochę mąką (starać się znacznie nie przekraczać proporcji zawartych w przepisie). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wyłożyć na stolnicę, wsypać ziarna i zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować okrągłe bochenki. Ułożyć chlebki na natłuszczonej blasze (użyłam tortownicy), odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Chleb nakłuć kilka razy widelcem, zwilżyć dłonią wierzch chleba, posypać sezamem i piec w temperaturze 200oC przez ok. 30 minut.
Notatki:
- następnym razem zamiast mąki orkiszowej dam lżejszą mąkę pszenną (tortową lub krupczatkę), ziarna zanim dodam do chleba namoczę w wodzie by zbilansować ilość płynów w cieście (ziarna pochłaniają wilgoć ). Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości uformowanego bochenka, jednak należy uważać by nie piec za długo i przez to nie wysuszyć za bardzo chleba.
Smacznego
Poniżej znajduje się krótki filmik instruktażowy jak uformować okrągły bochenek (znaleziony na YouTube).
domowy chleb jest zawsze najlepszy! ten wygląda na bardzo puszysty i miękki :) a propo myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo! http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
OdpowiedzUsuń:)
pozdrawiam!
A dzięki, chętnie skorzystam. :) Również pozdrawiam.
Usuńchlebek wygląda wspaniale :) koniecznie muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń