Inna wersja tego chlebka. Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :)
PRZEPIS
/na 1 keksówkę/
Temperatura: 210oC (piekarnik gazowy)
Czas pieczenia: ok. 1h
Czas pieczenia: ok. 1h
Składniki
- 40 dkg mąki żytniej pytlowej
- 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka kminku
- 15 g suszonej prażonej cebulki
- 25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
- 0,75 łyżki soli
- 0,75 łyżki cukru
- 0,5 l ciepłej wody
Przygotowanie
- Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.
- Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.
- Piec w temperaturze 210oC. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze piekarnika (domowa "funkcja pary").
Smacznego
Chylę czoła przed każdym kto piecze chleb! mi się nigdy nie udało. Twój jest piękny! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTrzeba próbować a ten przepis jest idealny na początek. :)
UsuńNa pewno spróbuję po świętach, gdy piekarnik odpocznie od słodkich wypieków.
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny!
OdpowiedzUsuńTylko zamiast krupczatki dałam mąkę chlebową i czas wyrastania i pieczenia standardowy, czyli najpierw godzina, potem pół w formie i pieczenie 30 minut. Wystarczyło :)