Kruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam.
PRZEPIS
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: ok. 15 min
Składniki
- 2,5 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki śmietany
- 20 dag roztopionego masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu ,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao
Przygotowanie
- Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać.
- W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy.
- Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na pół i do jednej połowy dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1h.
- Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 lub 5 mm (wedle upodobań) i wykrawać dowolne kształty. Piec ok. 15 min. w temp. 180oC.
- Po ostygnięciu można udekorować (jeśli ktoś lubi). Smaczne są jeszcze ciepłe, a im dłużej poleżą, tym nabierają bardziej głębokiego, korzennego posmaku.
Smacznego
all photos made by me |
idealne do zimowej kawy :)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć. :)
Usuń