Coolinarna STREFA
blog kulinarny

Ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Autor: COOLinarna Strefa | Data publikacji: 7 grudnia 2012 2 komentarze

Kruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam.

Ciasteczka cynamonowo-imbirowe 

PRZEPIS

Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: ok. 15 min

Składniki
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki śmietany
  • 20 dag roztopionego masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu ,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao
 */ można zastąpić gotową mieszanką przyprawy do pierników

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać. 
  2. W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy. 
  3. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na pół i do jednej połowy dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1h. 
  4. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 lub 5 mm (wedle upodobań) i wykrawać dowolne kształty. Piec ok. 15 min. w temp. 180oC. 
  5. Po ostygnięciu można udekorować (jeśli ktoś lubi). Smaczne są jeszcze ciepłe,  a im dłużej poleżą, tym nabierają bardziej głębokiego, korzennego posmaku.

Smacznego


all photos made by me

Ciastka na jeden kęs - NAGRODAPotrawy rozgrzewające

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


2 komentarzy :