Bardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia.
Drożdżowy warkocz z orzechami
PRZEPIS
/zmodyfikowany przepis stąd/
Temperatura: 190oC (piekarnik gazowy)
Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia)
Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia)
Ciasto
- 500 g mąki pszennej, typ 480
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 150 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe
- 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki rumu lub innego aromatu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szkl. cukru pudru
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić.
Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ~1,5h do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić (ale nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Jak ciasto urośnie, uderzyć pięścią w celu odpowietrzenia. Ciasto podzielić na pól. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty o bokach 30x20 cm o grubości 5mm. Wyłożyć nadzienie. Zwinąć roladę. Przeciąć wzdłuż, ale nie od samego początku. Zawinąć w spiralkę tworząc warkocz. Z drugiej porcji zrobiłam plecionkę. Ponacinałam boki i przykryłam nadzienie zakłądając boki na zakładkę. Przełożyć ciasta na blachę w której zamierzamy upiec ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką na ok. 1h. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 40-45 min (do zarumienienia).
Smacznego
To nadzienie cieszy moje oczy. :) Ale bym zjadła kawałek!
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Twój blog został nominowany do Liebster Blog Award. Więcej informacji na moim blogu
OdpowiedzUsuńhttp://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/
Pozdrawiam Lehannaa
Chetnie bym teraz zjadla taka drozdzoweczke z orzechowym nadzieniem!:)
OdpowiedzUsuńCos przewspanialego! :D
Ciasta drożdżowe (obok chleba-co ujawniłam ze wstydem)są poza moim zasięgiem! ciasta drożdżowe z nadzieniem wydają mi się mistrzostwem świata. W twoim wykonaniu piękne! chylę czoła!
OdpowiedzUsuńTo ja też coś ujawnię ;) To mój pierwszy słodki wypiek drożdżowy (nie licząc chlebów oczywiście). I na pewno na tym nie poprzestanę. ;)
UsuńWOW! nie mogę wyobrazić sobie zatem kolejnych skoro pierwszy takie wspaniały. Tez tak chcę!;-)chyba podejmę próbę.
OdpowiedzUsuń