14.12.2012

Drożdżowy warkocz

Bardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia.



Drożdżowy warkocz z orzechami  

PRZEPIS
/zmodyfikowany przepis stąd/


Temperatura: 190oC (piekarnik gazowy) 
Czas pieczenia: 30-35 min (do zarumienienia)

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej, typ 480
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
Nadzienie orzechowe
  • 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki rumu lub innego aromatu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Lukier
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 szkl. cukru pudru 

Przygotowanie
 
Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na kwadrans (mają powstać "bąbelki"). Masło rozpuścić. 
Resztę mąki oraz cukru wsypać do miski. Dodać pozostałe składniki: jajko, sól, aromat, skórkę z cytryny, kardamon oraz zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ~1,5h do podwojenia objętości.  
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić (ale nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
Jak ciasto urośnie, uderzyć pięścią w celu odpowietrzenia. Ciasto podzielić na pól. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty o bokach 30x20 cm o grubości 5mm. Wyłożyć nadzienie. Zwinąć roladę. Przeciąć wzdłuż, ale nie od samego początku. Zawinąć w spiralkę tworząc warkocz. Z drugiej porcji zrobiłam plecionkę. Ponacinałam boki i przykryłam nadzienie zakłądając boki na zakładkę. Przełożyć ciasta na blachę w której zamierzamy upiec ciasto, wyrównać. Przykryć ściereczką na ok. 1h. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na 40-45 min (do zarumienienia).

Smacznego


6 komentarzy:

  1. To nadzienie cieszy moje oczy. :) Ale bym zjadła kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Twój blog został nominowany do Liebster Blog Award. Więcej informacji na moim blogu
    http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/
    Pozdrawiam Lehannaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Chetnie bym teraz zjadla taka drozdzoweczke z orzechowym nadzieniem!:)
    Cos przewspanialego! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta drożdżowe (obok chleba-co ujawniłam ze wstydem)są poza moim zasięgiem! ciasta drożdżowe z nadzieniem wydają mi się mistrzostwem świata. W twoim wykonaniu piękne! chylę czoła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja też coś ujawnię ;) To mój pierwszy słodki wypiek drożdżowy (nie licząc chlebów oczywiście). I na pewno na tym nie poprzestanę. ;)

      Usuń
  5. WOW! nie mogę wyobrazić sobie zatem kolejnych skoro pierwszy takie wspaniały. Tez tak chcę!;-)chyba podejmę próbę.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl