Ciasto o wdzięcznym tytule. Być może komuś udało się kiedyś tak finezyjnie wylać ciasto do formy, że po przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;)
PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu/
Temperatura pieczenia: 180oC
Czas pieczenia: 50-60 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Ciasto
- 1 kostka margaryny
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (może być zwykły)
- łyżeczka rumu
- łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. maku
- 3/4 szkl. wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa z przepisu
- wiórki kokosowe do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180oC , ok. 50-60 min. Ciasto po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego
all photos made by me&brzooch |
smakowite :). takie pewne marmurkowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje :) pomimo wielkiej wyżerki światecznej mam ochotę skosztowac to ciasto a, że jest okazja sylwestrowa to do dzieła :D
OdpowiedzUsuń