Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :)
PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/
Temperatura pieczenia: 1800C
Czas pieczenia: 40 min
Ciasto
- 1 kg mąki
- 2 żółtka
- 8 dkg drożdży
- 1 jajko
- 250 g cukru
- 120 g masła
- 0,5 l mleka
Masa makowa
- 50 dkg maku
- 1l mleka
- 120 g masła
- 1/2 szkl. miodu
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej
- olejek migdałowy
Przygotowanie
I etap - masa makowa
Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy.
W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min,
mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i
z pianą z białek i dodać do ostudzonej
masy. Wszystko dobrze wymieszać.
II etap - ciasto
Przygotować zaczyn: rozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż urośnie. Utrzeć jajko, żółtka z cukrem. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, zaczyn z drożdży, resztę mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 1800C.
II etap - ciasto
Przygotować zaczyn: rozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż urośnie. Utrzeć jajko, żółtka z cukrem. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, zaczyn z drożdży, resztę mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 1800C.
Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego
Makowiec wygląda pięknie!:)
OdpowiedzUsuńJest to przepis mojej Mamy. Makowce są naprawdę bardzo dobre.
Usuńpiękny! czy gotowa masa makowa 900g wystarczy na połowę przepisu tj. 2 strucle?
OdpowiedzUsuńTak, z pewnościa powinna wystarczyć.
UsuńMasa makowa pyszna , ale ciasto z tego przepisu wyszło baaardzo twarde, czy aby nie wkradł się tam błąd?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest wszystko OK. W przepisie jest 0,5 l mleka na 1 kg mąki. Może za mało mleka Pani dodała? Druga sprawa to pieczenie. Czy temp. piekarnika była na pewno 180 st C? Może zbyt długie pieczenie spowodowało, że ciasto się wysuszyło.
UsuńMakowiec jest piękny, tak wygląda. Myślę,że mi się uda.Jeszcze nie robiłam ale, ale umiem piec drożdżówkę, mogę się pochwalić. Jest pyszna moja drożdżówka. Bardzo bym chciała to powiedzieć o makowcu. Będę piekła 24 grudnia, żeby był świeży dłużej. Potem jeszcze Nowy Rok 2014, też upiekę dla utrwalenia sobie. Rodzinka zje to następny upiekę.Lubię piec, gotować i zajadać tylko ta waga to jest problem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, ale Święta Bożego Narodzenia są tylko raz w roku. :) Można sobie pozwolić. :) Jeśli masz dobry przepis na drożdżówkę to podziel się z nami, chętnie wypróbuję Twój przepis. :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
UsuńP.S Ile bym dała by jedzenie słodkości nie szło w boczki.. ;)
czy ten makowiec jest mocno wilgotny? taki wlasnie potrzebuje. i jak go przechowywac?
OdpowiedzUsuń