29.12.2012

Keks

Niezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)
 

Keks  

PRZEPIS
/z zeszytu rodzinnego/

Temperatura pieczenia: 1750C
Czas pieczenia: 1 h 20 min.

Ciasto
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • sól, skórka z cytryny
  • 4 jajka
  • łyżka rumu lub spirytusu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g bakalii (do wyboru: rodzynki, figi, suszone morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, trochę mieszanki kolorowej do keksu)
Przygotowanie

Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać do obtoczenia bakalii) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h 20 min. w temperaturze 1750C.

Smacznego 


2 komentarze:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl