Pyszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę.
Sernik
PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu/
Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura pieczenia sernika: 180oC
Czas pieczenia: 1 h 20 min.
Kruche ciasto
- 1,5 szkl. mąki
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- zapach waniliowy
Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku
- 5 jaj
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- zapach śmietankowy
- 0,5 szkl. oliwy z oliwek
- bakalie np. rodzynki (opcjonalnie)
Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać.
Dodatkowo
- konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa)
Przygotowanie
- Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić.
- Obniżyć temperaturę piekarnika do 180oC. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min.
- Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.
- Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia!
Smacznego
Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być! Zresztą jak to serniki:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK :) https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511
OdpowiedzUsuńsuper przepis! mieszkam w Holandii i niestety tu nie dostane ani twarogu, ani sera w kubelku. Sernik ten robie z kwarku i nie dodaje mleka. Wychodzi REWELACYJNIE! jak prawdziwy polski sernik. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że sernik smakował. :) Pozdrawiam.
UsuńA jakie wymiary blachy pani miała ?
OdpowiedzUsuńbede robila do na swieta i mam pytanie caly zapach waniliowy sie dodaje? i na jaka duza blache to jest? dziekuje za odp
OdpowiedzUsuńDuża, tzw. sernikowa. 39x23cm. Jeśli chodzi o aromat to zależy jaki. Sztuczne aromaty pakowane w małe buteleczki lub fiolki to kilka/kilkanaście kropli, nie za dużo (najlepiej spróbować masę po dodaniu).
UsuńPrawdziwe aromaty wanilii pakowane w większe buteleczki (jak syrop na kaszel) to zazwyczaj wystarczy 1-1,5 łyżeczki. Aromatów do ciasta dodaję zazwyczaj "na oko".
Pięknie wyglada i napewno tak smakuje.Jestem zachwycona:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńYani
Czy konieczna jest oliwa z oliwek? Można ją zastąpić rozpuszczona margaryną lub olejem?
OdpowiedzUsuń