Piekliście już sernik z jogurtów greckich? :-) Jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu!
przepis ten zaliczam do ciast dietetycznych. Nie ma tutaj bowiem masła/margaryny (tłuszcz pochodzi ze zdrowego oleju i głównego składnika sernika, czyli jogurtu), z kolei ilość jajek występująca w masie jogurtowo-serowej jest stosunkowo mała jak na tę porcję składników. O dobroczynnych właściwościach jogurtu greckiego wiele ostatnio czytałam (ma przede wszystkim więcej białka od zwykłego jogurtu naturalnego oraz duże właściwości probiotyczne).
ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne.
PRZEPIS
{tortownica: średnica 26 cm}
Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min
Ciasto kruche
- 1,5 szkl. mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
- 3 żółtka
Masa jogurtowo-serowa
- 680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g)
- 1 ser wiejski półtłusty Mlekovita (250g)
- 1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :))
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 1 łyżka mąki pszennej
- zapach waniliowy
- 1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
- 2 galaretki morelowe
- truskawki
Przygotowanie
- Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
- Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami.
- Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC.
- Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku.
- Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc).
zostaję tu na dłużej. za ten sernik. mniam <3
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ale nigdy nie próbowałam z jogurtem greckim :D czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńJaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w torownicy o średnicy 26 cm.
UsuńPołączyć z budyniem śmietankowym ? A w składnikach mieliśmy budyń ?
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Już dopisałam.
UsuńGenialny pomysł ! Dietetyczny a na smaku nie traci :)
OdpowiedzUsuń_____________________________________________
voir: lave-vaisselle
Ciasto pieczemy na termoobiegu czy z grzałką góra i/lub dół?
OdpowiedzUsuńJa w swoim piekarniku wybrałabym góra-dól, pod koniec pieczenia ew. wyłączyłabym grzałkę górną. Ale to ja w swoim piekarniku. Różne są piekarniki...
UsuńBUDYŃ gotujemy czy dodajemy sam proszek?
OdpowiedzUsuńSam proszek.
Usuńserek wiejski z mlekovity to ten taki :granulowany", tak?
OdpowiedzUsuńNie, to jest twaróg zwykły pakowany próżniowo. Chociaż tak się zastanawiam, że z serkiem wiejskim też mogłoby być dobrze - muszę kiedyś spróbować.
UsuńMasę serową pieczemy 1,20 minut?
OdpowiedzUsuń