Ucierane ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować.
Ciasto serowo-cytrynowe
PRZEPIS
(forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety)
Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.
Składniki
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 150 g margaryny
- 250 g mąki
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel cytrynowy
- 250 g serka homogenizowanego
- 1 cukier wanilinowy
- skorka starta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.
- Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.
- Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.
- Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki.
- Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).
śliczne zdjęcia i pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńzrobiłam!:) ciasto jest aromatyczne dzięki cytrynie i wilgotne od serka:) moim łasuchom smakowało:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam!
UsuńTak zachęcacie, że jak tylko wrócę z pracy zabiorę sie do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńI jak upiekłaś? ;) Koniecznie daj znać! :)
Usuń