5.08.2013

Ciasto cytrynowe

Ucierane ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować.



Ciasto serowo-cytrynowe

PRZEPIS
(forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety)


Print Friendly and PDFTemperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.

  Składniki
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 1 cukier wanilinowy
  • skorka starta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie
  1. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. 
  2. Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. 
  3. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. 
  4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki.
  5. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h). 
 Smacznego



5 komentarzy:

  1. śliczne zdjęcia i pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam!:) ciasto jest aromatyczne dzięki cytrynie i wilgotne od serka:) moim łasuchom smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak zachęcacie, że jak tylko wrócę z pracy zabiorę sie do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl