Błyskawiczny w przygotowaniu torcik, którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta nie sprawia żadnych problemów i nie może nie wyjść - ciasto nie wymaga pieczenia (chyba że najdzie nas fantazja na upieczenie biszkoptu co również jest dobrym pomysłem). :) Do tego ulubione owoce świeże (w sezonie) lub z puszki (poza sezonem) i gotowe. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Torcik z serków homogenizowanych
PRZEPIS
(tortownica o śr. 26 cm)
Składniki
- 2 opakowania biszkoptów po 180g
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam 2 op. po 400g, Lidl)
- 250 g masła roślinnego
- 2 łyżki kakao
- ok. 1 szkl. soku z puszki ananasów
- kieliszek wódki albo rumu
- 2 galaretki owocowe
- dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
Przygotowanie
- Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy.
- Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.
- Na biszkopty wyłożyć kolejno: masę białą, nasączone biszkopty i masę kakaową.
- Wstawić torcik do lodówki na 1 godz. Następnie ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
- Wstawić do lodówki.
Smacznego
Pierwszy raz widze przepis na taki krem z serków i masła :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam wypróbować. :) Jest zaskakująco pyszny!
Usuńjaki piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam źle ,ale sernik mi się zważył :(
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masla roslinnego mozna dac zwykla kostke masla?
OdpowiedzUsuńMozna uzyc zwyklego masla w kstce zamiast roslinnego?
OdpowiedzUsuńTak, trzeba tylko odpowiednio wcześniej je wyjąć z lodówki żeby zmiękło.
Usuń