Bardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami
PRZEPIS
(forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl)
Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.
Ciasto
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 litr mleka
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu)
- 2 galaretki pomarańczowe
- pojemnik malin
- pojemnik borówek amerykańskich
- Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać
cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać
po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie
mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać.
Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie).
Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki). - Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie w litrze mleka (ilość cukru wedle uznania), gorący wylać na ciasto. Poczekać aż ostygnie a następnie ułożyć maliny i borówki. Wstawić do lodówki.
- Wykończenie. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić. Polewać tężejącą galaretką (po łyżce) na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego
super, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńciasto z budyniem króluje na blogach, ale wersji z galaretką nie spotkałam :]
OdpowiedzUsuńpyszne!
jeśli smakuje tak jak wygląda, to strzał w dziesiątkę :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej. ;)
Usuńupiekłam to ciasto i faktycznie pięknie wygląda. Problem miałam z konsystencją masy, bo jest to najzwyklejszy budyń, bez żadnych dodatków przez co ciasto było suche- raczej nie polubię tego rodzaju mas. W domu temu ciastu daliśmy 5 na 10 punktów głównie ze względu na wygląd :).
OdpowiedzUsuń