02.08.2013

Ciasto z malinami

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!
 
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami

PRZEPIS
(forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl)


Temperatura piekarnika: 180ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min.

Print Friendly and PDF 

Ciasto
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
Masa budyniowa
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu)
Dodatkowo
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • pojemnik malin
  • pojemnik borówek amerykańskich
Przygotowanie
  1. Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać.
    Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie).
    Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki).
  2. Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie w litrze mleka (ilość cukru wedle uznania), gorący wylać na ciasto. Poczekać aż ostygnie a następnie ułożyć maliny i borówki. Wstawić do lodówki.
  3. Wykończenie. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić. Polewać tężejącą galaretką (po łyżce) na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.  

 Smacznego


5 komentarzy:

  1. super, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto z budyniem króluje na blogach, ale wersji z galaretką nie spotkałam :]
    pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli smakuje tak jak wygląda, to strzał w dziesiątkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam to ciasto i faktycznie pięknie wygląda. Problem miałam z konsystencją masy, bo jest to najzwyklejszy budyń, bez żadnych dodatków przez co ciasto było suche- raczej nie polubię tego rodzaju mas. W domu temu ciastu daliśmy 5 na 10 punktów głównie ze względu na wygląd :).

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl