24 lipca 2013

Babka piaskowa, cytrynowa

Bardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam!


Babka piaskowa, cytrynowa

PRZEPIS
(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)


Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)

Print Friendly and PDF 
 Ciasto
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • sok z 1/2 cytryny
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g rodzynków (pominęłam)
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany)
  • 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie)
Lukier
  • ok. 3/4 szkl. cukru pudru
  • odrobina wrzątku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 

 Przygotowanie
  1. Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać.
  2. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera). Wyłożyć do formy babkowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160-170 C) przez ok. 1 h 20-30 min (wg przepisu 30-40 min.). Po upieczeniu ostudzić, wyjąć po ok 15 minutach z formy.
  3. Lukier. Składniki na lukier mieszamy w miseczce do uzyskania białej masy o konsystencji śmietany. W zależności od potrzeb można dodać cukru pudru lub cytryny. Polać jeszcze ciepłą babką. Odstawić do wystudzenia, babka najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego




5 komentarzy :

  1. mmm, pycha. Od Wielkanocy nie piekłam babki, a to błąd, bo przecież każda inna okazja jest równie dobra do jej upieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! :) Mi to ciasto smakuje przez cały rok. :)

      Usuń
  2. Nie ma to jak stare, dobre przepisy :D Pyszna babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki! pierwszy raz pieklam babke. super wychodzi(nie mialam skorki pomaranczowej wiec dalam troche rodzynek ale opadly na dno-czyli sa na gorze babki). do bialka podczas ubijania dodalam cukier waniliowy. polecam wszystkim ta puszysta babeczke

    OdpowiedzUsuń

Author

Social media

Follow Coolinarna Strefa on Facebook Follow Coolinarna Strefa on Twitter Follow Coolinarna Strefa by RSS Follow Coolinarna Strefa by Email

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl