Babka piaskowa, cytrynowa

Bardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam!


Babka piaskowa, cytrynowa

PRZEPIS
(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)


Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)

Print Friendly and PDF 
 Ciasto
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jaja
  • sok z 1/2 cytryny
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 20 g rodzynków (pominęłam)
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki)
  • 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany)
  • 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie)
Lukier
  • ok. 3/4 szkl. cukru pudru
  • odrobina wrzątku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 

 Przygotowanie
  1. Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać.
  2. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera). Wyłożyć do formy babkowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160-170 C) przez ok. 1 h 20-30 min (wg przepisu 30-40 min.). Po upieczeniu ostudzić, wyjąć po ok 15 minutach z formy.
  3. Lukier. Składniki na lukier mieszamy w miseczce do uzyskania białej masy o konsystencji śmietany. W zależności od potrzeb można dodać cukru pudru lub cytryny. Polać jeszcze ciepłą babką. Odstawić do wystudzenia, babka najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego





5 komentarzy:

  1. mmm, pycha. Od Wielkanocy nie piekłam babki, a to błąd, bo przecież każda inna okazja jest równie dobra do jej upieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! :) Mi to ciasto smakuje przez cały rok. :)

      Usuń
  2. Nie ma to jak stare, dobre przepisy :D Pyszna babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy2/2/14 16:35

    dzieki! pierwszy raz pieklam babke. super wychodzi(nie mialam skorki pomaranczowej wiec dalam troche rodzynek ale opadly na dno-czyli sa na gorze babki). do bialka podczas ubijania dodalam cukier waniliowy. polecam wszystkim ta puszysta babeczke

    OdpowiedzUsuń