Letnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki).
Tarta z owocami
PRZEPIS
(na formę do tarty 24 cm)
Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 min
Słodkie ciasto kruche
(przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning )
- 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 110 g drobnego cukru
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 3 żółtka
- 2 szkl. mleka
- budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej)
- 200 g masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania)
- ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości
- Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.
- Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.
- Przygotowanie tarty. Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.
- Glazura. Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach.
- Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńAnneka Mannig to świetna rekomendacja:-). Tarta wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńTak, to nie jedyny przepis, który wykorzystałam z tej książki i z którego jestem zadowolona. :) Chyba otaguję przepisy z tej książki. :)
UsuńWłaśnie taka tartę miałam dziś zrobic :D wyszło coś innego :D
OdpowiedzUsuńZa mną też chodziła od jakiegoś. Jak zobaczyłam bogactwo owoców na bazarze to decyzja zapadła od ręki. ;)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawia ciepło !
wygląda obłędnie! chcę ją!!! ;) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/aromatyczny-dorsz-z-grilla/
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze piec? :)
OdpowiedzUsuńJest podane u góry w przepisie. 180ºC przez ok. 30-40 min. Ciasto kruche można piec również w 190-200ºC, wtedy czas pieczenia należy skrócić.
UsuńMniam tarta wygląda pysznie, długo szukałam przepisu na dobre ciasto kruche idealne do tarty i chyba właśnie znalazłam, będę musiała wypróbować, ehh szkoda że cały rok nie ma świeżych owoców :D
OdpowiedzUsuńtarta wyszła znakomicie. polecam!
OdpowiedzUsuń