10.07.2013

Tarta z owocami II

Letnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki).

Tarta z owocami

PRZEPIS
(na formę do tarty 24 cm)
Print Friendly and PDF


Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 min



Słodkie ciasto kruche 
(przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 
  • 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 110 g drobnego cukru
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
Krem budyniowy
  • 2 szkl. mleka
  • budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej)
  • 200 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) 
 Glazura
  • ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości
Przygotowanie

  1. Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.
  2. Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.
  3. Przygotowanie tarty.  Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.
  4. Glazura. Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach.
  5. Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.
Smacznego



11 komentarzy:

  1. Anneka Mannig to świetna rekomendacja:-). Tarta wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to nie jedyny przepis, który wykorzystałam z tej książki i z którego jestem zadowolona. :) Chyba otaguję przepisy z tej książki. :)

      Usuń
  2. Właśnie taka tartę miałam dziś zrobic :D wyszło coś innego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też chodziła od jakiegoś. Jak zobaczyłam bogactwo owoców na bazarze to decyzja zapadła od ręki. ;)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :)

    Pozdrawia ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie! chcę ją!!! ;) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/aromatyczny-dorsz-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej temperaturze piec? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane u góry w przepisie. 180ºC przez ok. 30-40 min. Ciasto kruche można piec również w 190-200ºC, wtedy czas pieczenia należy skrócić.

      Usuń
  6. Mniam tarta wygląda pysznie, długo szukałam przepisu na dobre ciasto kruche idealne do tarty i chyba właśnie znalazłam, będę musiała wypróbować, ehh szkoda że cały rok nie ma świeżych owoców :D

    OdpowiedzUsuń
  7. tarta wyszła znakomicie. polecam!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl