30.12.2012

Sernik

Pyszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę.

Sernik

PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu/

Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC
Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura pieczenia sernika: 180oC
Czas pieczenia: 1 h 20 min. 

Kruche ciasto
  • 1,5 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy
Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. 

Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach śmietankowy
  • 0,5 szkl. oliwy z oliwek
  • bakalie np. rodzynki (opcjonalnie)

Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać.

Dodatkowo
  • konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa)

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić. 
  2. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180oC. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min.
  3. Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.
  4. Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia!

Smacznego

12 komentarzy:

  1. Pyszny musi być! Zresztą jak to serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK :) https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis! mieszkam w Holandii i niestety tu nie dostane ani twarogu, ani sera w kubelku. Sernik ten robie z kwarku i nie dodaje mleka. Wychodzi REWELACYJNIE! jak prawdziwy polski sernik. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że sernik smakował. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. A jakie wymiary blachy pani miała ?

    OdpowiedzUsuń
  7. bede robila do na swieta i mam pytanie caly zapach waniliowy sie dodaje? i na jaka duza blache to jest? dziekuje za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża, tzw. sernikowa. 39x23cm. Jeśli chodzi o aromat to zależy jaki. Sztuczne aromaty pakowane w małe buteleczki lub fiolki to kilka/kilkanaście kropli, nie za dużo (najlepiej spróbować masę po dodaniu).
      Prawdziwe aromaty wanilii pakowane w większe buteleczki (jak syrop na kaszel) to zazwyczaj wystarczy 1-1,5 łyżeczki. Aromatów do ciasta dodaję zazwyczaj "na oko".

      Usuń
  8. Pięknie wyglada i napewno tak smakuje.Jestem zachwycona:) Pozdrawiam.
    Yani

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy konieczna jest oliwa z oliwek? Można ją zastąpić rozpuszczona margaryną lub olejem?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl