Uwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego mimo kuszących, sezonowych owoców zdecydowałam się upiec właśnie to ciasto. :) Zachęcił mnie niewielki dodatek mąki i stosunkowo mała ilość cukru (prócz czekolady i orzechów laskowych rzecz jasna :)). Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto można upiec dzień wcześniej, smaki się wtedy lepiej przegryzą. Warto się skusić. Podobne ciasto już pojawiło się na blogu, z tą różnicą, że zamiast orzechów laskowych użyłam migdałów (przepis tutaj: Ciasto migdałowe z czekoladą).
Ciasto pysznie smakuje na łonie natury. :)
Ciasto orzechowo-czekoladowe
PRZEPIS (na 1 keksówkę)
Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: ok. 50 min
Ciasto (źródło: Moje wypieki)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie)
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła lub margaryny
- garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych
- Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić to najpierw należy je uprażyć na suchej patelni, a następnie obrać ze skórki.
- Masło roztopić w garnuszku, ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach (roztopiłam razem z masłem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
- W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać.
- Piec w keksówce w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut (sprawdzić czy patyczek jest suchy).
- Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i część posiekanych migdałów. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Na wierzch można posypać resztę migdałów.
Smacznego
ależ pięknie ujęte, mmm:)
OdpowiedzUsuńCiasto obłędnie fantastyczne!:-)
OdpowiedzUsuńZ rozkoszą, któregoś dnia, wypróbuję ten przepis.
Milej niedzieli!:-)
Dziękuję. :) Również życzę udanej niedzieli! Pozdrawiam.
UsuńPięknie się prezentuje, musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękny blog, piękne zdjęcia
Pozdrawiam
Dzięki! :) Staram się. :)
Usuńwygląda niesamowicie kusząco. idealne na piknik!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Tak! Polewa świetnie się sprawdziła!
Usuńmmm ale pysznie wygląda , uwielbiam takie ciasta i napewno upiekę pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy ciasto piec na termoobiegu przez 50-55 min. ? Czy zwyczajnie od dołu ?
OdpowiedzUsuńJa wolę piec od dołu, ew. pod koniec pieczenia włączam termoobieg. Ale najlepiej piec tak jak się najbardziej lubi (i czuje swój piekarnik).
Usuń