30.06.2013

Ciasto orzechowe

Uwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego mimo kuszących, sezonowych owoców zdecydowałam się upiec właśnie to ciasto. :) Zachęcił mnie niewielki dodatek mąki i stosunkowo mała ilość cukru (prócz czekolady i orzechów laskowych rzecz jasna :)). Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto można upiec dzień wcześniej, smaki się wtedy lepiej przegryzą. Warto się skusić. Podobne ciasto już pojawiło się na blogu, z tą różnicą, że zamiast orzechów laskowych użyłam migdałów (przepis tutaj: Ciasto migdałowe z czekoladą).
Ciasto pysznie smakuje na łonie natury. :)

 
Ciasto orzechowo-czekoladowe

PRZEPIS (na 1 keksówkę)


Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: ok. 50 min


Print Friendly and PDFCiasto (źródło: Moje wypieki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie)
 Polewa czekoladowa
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych
Przygotowanie
  1. Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić to najpierw należy je uprażyć na suchej patelni, a następnie obrać ze skórki. 
  2. Masło roztopić w garnuszku, ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach (roztopiłam razem z masłem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać.
  5. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut (sprawdzić czy patyczek jest suchy).
  6. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i część posiekanych migdałów. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Na wierzch można posypać resztę migdałów.
    Smacznego



    10 komentarzy:

    1. Ciasto obłędnie fantastyczne!:-)
      Z rozkoszą, któregoś dnia, wypróbuję ten przepis.
      Milej niedzieli!:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję. :) Również życzę udanej niedzieli! Pozdrawiam.

        Usuń
    2. Pięknie się prezentuje, musi być bardzo smaczne :)
      P.S. Piękny blog, piękne zdjęcia
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    3. wygląda niesamowicie kusząco. idealne na piknik!
      pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    4. mmm ale pysznie wygląda , uwielbiam takie ciasta i napewno upiekę pozdrawiam ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Witam, czy ciasto piec na termoobiegu przez 50-55 min. ? Czy zwyczajnie od dołu ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja wolę piec od dołu, ew. pod koniec pieczenia włączam termoobieg. Ale najlepiej piec tak jak się najbardziej lubi (i czuje swój piekarnik).

        Usuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl