23.06.2013

Ciasto z truskawkami I

Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach (tak jak to widać na zdjęciach, w małej tortownicy i foremce kwadratowej).

P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie!



Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 

PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)

Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 h

Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
  • 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany
Masa budyniowa
  • 3,5 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku na 3/4 l. mleka (użyłam Gellwe i był dobry)
  • 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką)
  • kilka kropli zapachu migdałowego
Dodatkowo
  • ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania)
  • płatki migdałowe, opcjonalnie 

Przygotowanie
  1. Ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu.
  2. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  3. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190oC. Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone truskawki a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość można posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 1 h w 190oC (tak by góra była rumiana). Ciasto odstawić do wystudzenia na parę godzin (u mnie cała noc). 
 Smacznego


Truskawkowy zawrót głowy 2013

5 komentarzy:

  1. miałam odruch Pawłowa patrząc na to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Uśmiałam się czytając ten komentarz. :) A ciacha już niestety i ja nie mam.

      Usuń
  2. Cuda! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piec z termoobiegiem, czy... jak? :D

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl