Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach (tak jak to widać na zdjęciach, w małej tortownicy i foremce kwadratowej).
P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJqm-YC3Ctp7f2aemG7W9-g-Po8W-tb-NOKeZxUnu6APHO8jjTION1V2YeZ9Qnqa7Hqb4TSSH0jqQ5j1v-AKa1ESv-jeWQ_tVuIrjpXB8XkDyNPK_rQfkwiJE8at9L5fdpW6XyTTts-Px4/s200/DSC_4114-1.jpg)
PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)
Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 h
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
Ciasto kruche
- 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 250 g masła roślinnego
- 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany
- 3,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy w proszku na 3/4 l. mleka (użyłam Gellwe i był dobry)
- 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką)
- kilka kropli zapachu migdałowego
- ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania)
- płatki migdałowe, opcjonalnie
Przygotowanie
- Ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu.
- Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190oC. Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone truskawki a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość można posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 1 h w 190oC (tak by góra była rumiana). Ciasto odstawić do wystudzenia na parę godzin (u mnie cała noc).
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwSkguH6WphBh1wpaUrrSiYqkehy5M9aFQYbYbyNC5au0DAXyxCKZmfYSoKHb7daU5R-7-P2Nm3smLHp2v_vRkCG43vggZ9DadXhFvl_gyyFwlRYYo7LlaPTI8m-rWSNn9i8NJfuHSazXA/s640/Clipboard.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhad5BnnC3I0yDef4gBtWeiiqaCPCgkOiyawpf5-WKW2uRaMVobCtBR3mB16VfPSuytJQnwQKy134QvkH8gfhuO47923_lZVMm_jS89LR9eZgLAvQbFm3sb4QaGo5j2MeZ5YhjKgti5ORTC/s640/DSC_4100-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Cyuc6h0x4BG0Yl6eACYe-APjKZwB60qjEErwBN6y7ILR1bdDtfRE-toUWe6r3qlxMjFYrvX99RjiTRevZn66wWDvzqOUR6bIzrEvDDjnY8_yvo0Hz2VM5asf0VM64kupf_XyzMxNZ09N/s640/Clipboard1.jpg)
![Truskawkowy zawrót głowy 2013](http://zmiksowani.pl/image/miks/aba085bc1b87bbccd241ad6ec768495c_v2.jpg)
ślinka cieknie :) pychota!
OdpowiedzUsuńmiałam odruch Pawłowa patrząc na to ciasto :))
OdpowiedzUsuń:))) Uśmiałam się czytając ten komentarz. :) A ciacha już niestety i ja nie mam.
UsuńCuda! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem, czy... jak? :D
OdpowiedzUsuń