Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach (tak jak to widać na zdjęciach, w małej tortownicy i foremce kwadratowej).
P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie!
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)
Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 h
Ciasto kruche
- 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 0,5 szkl. cukru pudru (można dać 3/4 - 1 szkl. jak ktoś lubi słodsze wypieki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 250 g masła roślinnego
- 2 łyżki serka "Twój smak" Piątnicy lub kwaśnej śmietany
- 3,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy w proszku na 3/4 l. mleka (użyłam Gellwe i był dobry)
- 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką)
- kilka kropli zapachu migdałowego
- ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania)
- płatki migdałowe, opcjonalnie
Przygotowanie
- Ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu.
- Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190oC. Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone truskawki a następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość można posypać płatkami migdałów. Piec przez ok. 1 h w 190oC (tak by góra była rumiana). Ciasto odstawić do wystudzenia na parę godzin (u mnie cała noc).
Smacznego
ślinka cieknie :) pychota!
OdpowiedzUsuńmiałam odruch Pawłowa patrząc na to ciasto :))
OdpowiedzUsuń:))) Uśmiałam się czytając ten komentarz. :) A ciacha już niestety i ja nie mam.
UsuńCuda! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem, czy... jak? :D
OdpowiedzUsuń