Bardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam.
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki
PRZEPIS
/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/
Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.
Ciasto
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych
- 1 łyżka soli (dałam ok. 3/4)
- 300-400 ml ciepłej wody (dałam 300)
- 5 łyżek oliwy extra virgin
- dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku
- 3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków)
- pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki)
- sól
- pieprz
- dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili
- opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem)
- W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h.
- Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min).
- Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy.
- Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
- Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min.
pięknie wyglądają :)mniam
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Polecam zrobić i samemu się przekonać. :)
Usuń