Bardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFLR7iAaIE-ZXNihdTBv27071vGfeAo3U-v71mZ7Lpexpz8ooTDZnff9V4UBl_UEOR8l1aVxTlPpCz0MY_Hc5kVcC4SSDi8yWMbJtzUxFYgL7sJxsDpXkOIgIga8tNhNX-s0oMK2FiRj7c/s640/DSC_2674-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVozfbaP_l_8QDNZjBDb234l4LvQiWZJHDYvLStx4HJWLqT8Pd0oEVGTfpJXIio5qB9r7DqzpaXB08czylGNAGUUnkwQDRAWjhfjXcSUfNi0l1ZiL3mA1-W0fvmN3R3_s7OiV3ig1I4GKV/s200/DSC_2675-1.jpg)
PRZEPIS
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.
Ciasto
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych
- 1 łyżka soli (dałam ok. 3/4)
- 300-400 ml ciepłej wody (dałam 300)
- 5 łyżek oliwy extra virgin
- dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku
- 3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków)
- pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki)
- sól
- pieprz
- dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili
- opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem)
- W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h.
- Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min).
- Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy.
- Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
- Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL6zmNkQllvdOa1iegMiHrO2wfOUoWKAKPB0IhI3xaI8wf5qM6TMClQX8bzKvyuLKxHnPioymSFLcsKKIGoouU3uL4GzWcPoVGfDTqVBZtSReUuTK_Z9TG3QtVzYBGbJ8Nn1jXcU6yKAD8/s640/DSC_2678-1-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjs-ZCCaEWSUhKRKwVSIxyh7dusYFIiAMGLI-1WP2CQ8aneN87pmeA3AyKGHzNf8VTATKrvlVPY869NlPxRGC3wn2DoPXoucRGNHpmlyNIQ3RgmO6QXmDT7wv8AHTE_bb0qAEPKtjHVz2ti/s640/DSC_2691-1.jpg)
pięknie wyglądają :)mniam
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Polecam zrobić i samemu się przekonać. :)
Usuń