Smaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-)
Muffinki bananowe z czekoladą
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 200ºC
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Składniki
- 60 g drobnego cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 125 ml mleka
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 2 małe banany
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- szczypta soli
- płatki migdałów (na wierzch)
Przygotowanie
- W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać pokruszoną czekoladę.
- W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać.
- Płynne składniki przelać do suchych składników. Zamieszać delikatnie tak by płyn wsiąknął w ciasto (nie mieszać zbyt dokładnie).
- Gotową masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min.
śliczne i pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. ;)
Usuńte zdjęcia sa przekonywujące :) ta czekolada zapowiada , że kosztowanie tych pyszności to sama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńklasyczne smakowite połączenie!Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie bananowe wypieki, wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa banana w wypiekach lubię właśnie w zestawieniu z czekoladą. Banan sam w sobie jest dla mnie zbyt mało wyrazisty. ;)
Usuńczy można użyć zwykłego cukru ?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej.
UsuńIle ich wyjdzie ??
OdpowiedzUsuńok 10-12 sztuk
UsuńIle ich wyjdzie ??
OdpowiedzUsuńIle ich wyjdzie ??
OdpowiedzUsuń