9.03.2013

Czosnkowe podpłomyki

Bardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam.


Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki

PRZEPIS
Print Friendly and PDF/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/

Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 7 g (1 saszetka) drożdży instant lub 15 świeżych
  • 1 łyżka soli (dałam ok. 3/4)
  • 300-400 ml ciepłej wody (dałam 300)
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku
Sos czosnkowo-ziołowy
  • 3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków)
  • pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki)
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili
  • opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem)
Przygotowanie
  1. W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h.
  2. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min).
  3. Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ew. przyprawy. Zamieszać. Sos gotowy.
  4. Gdy ciasto urośnie, uderzyć je i odstawić na ok. 10 min. Ciasto można podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ja podzieliłam na 6 porcji i upiekłam 6 mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
  5. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min.
       Smacznego

      2 komentarze:

      Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

      Facebook

      Obserwatorzy

      Tutaj jestem

      Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
      zBLOGowani.pl