08.01.2014

Batoniki muesli

Domowe batoniki muesli są znacznie smaczniejsze niż te sklepowe. Przygotowanie batoników jest bardzo proste. Jest to idealna przekąska dla łasuchów przebywających na diecie. Zdrowa, dodająca energii słodka przekąska w sam raz do zabrania do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność batoników można zastąpić całkowicie dodany cukier np. stewią lub ksylitolem. Polecam. 




Batoniki muesli

PRZEPIS
{blacha: 25x25, źródło: link}

Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min.

Składniki
  • 200 gramów płatków owsianych górskich
  • 40 gramów otrębów pszennych
  • 90 gramów migdałów
  • 100 gramów słonecznika
  • 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli)
  • 2-3 figi suszone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 60 gramów masła
  • 150 gramów miodu
  • 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii)
  • 2 szczypty soli
Przygotowanie
  1. Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły.
  2. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni.
  3. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.
  5. Masło stopić, dodać miód i wsypać cukier, sól. Całość chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru. Dodać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć gorąca masę, równomiernie rozprowadzić łyżką. Odczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką.
  7. Piec do zezłocenia ok. 20 min w temp. 160°C. Trzeba uważać by nie przypalić i nie za bardzo wysuszyć.
  8. Kroić po ostudzeniu. Batoniki następnego dnia stają się bardziej miękkie (warto je zatem upiec np. wieczorem).
 Smacznego
  





Niskokaloryczny styczeń

14 komentarzy:

  1. Musiały byc pyszne te batoniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiusieńkie:)zrobię,bo pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale te batoniki ślicznie wyglądają :) z chęcią bym je schrupała ;) oczywiście , że to co domowe jest najlepsze na świecie ....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, no i ten kolor<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Również lubię ten karmelowy kolor. :)

      Usuń
  5. Jestem pewna, że są bardzo smaczne :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza tym słodycz bez większych wyrzutów sumienia... zwłaszcza po świątecznym obżarstwie.. ;)

      Usuń
  6. Wyglądają tysiąc razy pyszniej od takich sklepowych, a smakują na pewno milion razy lepiej :) Uwielbiam takie przekąski, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobię w weekend :) za dobre, żeby nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl