Sernik z dodatkiem masy kajmakowej chodził za mną od dawna. Bardzo często przeglądałam przepisy z użyciem kajmaku, oglądałam zdjęcia i nabierałam coraz większej ochoty na to ciasto. :)
Bazowałam na przepisie na sernik, który już jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers jak w babce snickers). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce.
PRZEPIS
{tortownica: ∅26/28cm}
temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia: 1h 30 min.
Ciasto
- 1 1/4 szkl. mąki
- 5 dkg masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 całe jajko
- 0,4 szkl. cukru pudru
- 1 mały cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam sera Hej!)
- 4 całe jajka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 cukry waniliowe
- 0,5 szkl. oleju (w równej proporcji wymieszałam olej z orzechów włoskich i olej słonecznikowy)
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1,5 szkl. mleka
- 380 g masy kajmakowej (Bakalland), 3/4 puszki (reszta na polewę)
Polewa
- polewa kajmakowa: reszta kajmaku (1/4 puszki) 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła
- polewa czekoladowa: ok 12 kostek czekolady, 2 łyżka mleka, 1 łyżka masła
- orzeszki ziemne, solone i prażone
Przygotowanie
- Ciasto. Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę. Zapiec ok. 15-20 min w temp. 190ºC.
- Masa serowa. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową.
- Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki ziemne. Podobnie można przygotować polewę czekoladową. Kilka kosteczek czekolady, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i jeszcze ciepłą polewą zrobić esy-floresy.
- Wystudzony sernik przechowywać w lodówce. Przed pierwszym krojeniem najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.
Ten sernik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności :) No i wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńjak niesamowicie ten sernik wygląda <3
OdpowiedzUsuńmyślę, że taki sernik stałby się jednym z moich ulubionych - wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń:) Jeśli lubisz, i sernik, i kajmak to na pewno. :)
UsuńOd jakiegoś czasu "chodzi" za mną sernik z dodatkiem kajmaku, a nawet mam jego puszkę w szafce, więc wystarczy dokupić twaróg i chyba wkrótce się za taki serniczek zabiorę :D
OdpowiedzUsuńJa też się do niego jakiś czas zabierałam. Teraz żałuję, że trwało to tak długo. :)
Usuńjadłam dziś podobny... MNIAAAAM!
OdpowiedzUsuńsernik wygląda mega pysznie :) i na taki smakołyk nie trzeba by było mnie długo namawiac :) zjadłabym go natychmiast ;)
OdpowiedzUsuńObłędny serniczek! Nie mogę oderwać od niego wzroku, pychota! :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pychota! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Przepyszny!
OdpowiedzUsuńAle cudo ! ;)
OdpowiedzUsuńJuż bym się uzależniła ;)
Mogę zapytać o wielkość blaszki? Dziekuje
OdpowiedzUsuńMogę zapytać o wielkość blaszki? Dziekuje
OdpowiedzUsuńTortownica: ∅26/28cm
Usuń