Bardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką!
Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :)
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
PRZEPIS
{duża blacha z piekarnika}
Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas pieczenia: 40 min. Ciasto
- 500 g mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g masła
- 175 g maki
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 kg śliwek
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml mleka, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min.
- Dodać pozostałe mleko, miękkie masło i jajo. Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
- Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonką.
- Kruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę.
- Piec w 200ºC st ok 40 min. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Cudownie wygląda! Ja dzisiaj zajadałam się jabłecznikiem, ale takie kruche ze śliwkami też za mną 'chodzi' : )
OdpowiedzUsuńBardzo jesiennie, bardzo apetycznie: )
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie juz zabieram do swojej "ksiegarni" hahah, pozgrawiam
OdpowiedzUsuń