13.10.2013

Placek ze śliwkami

Bardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką!

Propozycja
na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :)


Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

PRZEPIS
{duża blacha z piekarnika}

Temperatura pieczenia: 200ºC | Czas pieczenia:  40 min. Ciasto
  • 500 g mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
 Kruszonka
  • 100 g masła
  • 175 g maki
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
Dodatkowo
  • 1 kg śliwek 
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
Przygotowanie
  1. Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml mleka, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min.
  2. Dodać pozostałe mleko, miękkie masło i jajo. Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
  3. Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonką. 
  4. Kruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę. 
  5. Piec w 200ºC st ok 40 min. Wystudzone  ciasto pokroić w kwadraty.
Smacznego  


4 komentarze:

  1. Cudownie wygląda! Ja dzisiaj zajadałam się jabłecznikiem, ale takie kruche ze śliwkami też za mną 'chodzi' : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jesiennie, bardzo apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada oblednie juz zabieram do swojej "ksiegarni" hahah, pozgrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl