19.10.2013

Sernik marmurkowy

Testowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam.

 


Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy)
PRZEPIS
{tortownica: 23 cm}



Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia:  1h 30 min.

Spód
  • 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą)
  • 50 ga stopionego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka likieru Amaretto

Masa serowa
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce)
  • 200 g sera półtłustego, w kostce
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki rumu

Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50 g masła
  • płatki migdałów (opcj.)

Przygotowanie
  1. Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę z pokruszonymi ciasteczkami wstawić do lodówki.
  2. Masa serowa.  Wszystkie składniki w temp. pokojowej umieścić w misce. Wymieszać do połączenia składników. Ok. 1/3 masy przelać do drugiej miski i dodać stopioną czekoladę gorzką oraz 2 łyżki rumu. Wymieszać.
  3. Pieczenie. Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić  lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej.
  4. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki.
 Smacznego
 

10 komentarzy:

  1. kusi wyglądem :) z chęcią zjadłabym kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. testuj , testuj , bo każda Twoja propozycja jest warta uwagi :) wspaniały sernik :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem kiedy moja sernikowa faza się skończy. ;) Uwielbiam serniki. :)

      Usuń
  3. Przepyszne warstwy, wszystko cudownie się komponuje :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Mleko skondensowane, czekolada, alkohol... I to wszystko w serniku... Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamy nadzieję, że i nam się uda. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik bardzo smacznie się prezentuje ,zdjęcia piękne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl