Testowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRHc2DNfRujeDs2N5bxdwoFYN5CMNTPEJEDuuVXGiRDfI2zLRQ55VsR2jSA88gvkkiv35aVcheUyMT8BAaMnHJggfBoISyvGZbqzebLzINszAw-3wJTdz_DNNZO3s_aa1ng23nlHlBxDYC/s200/DSC_5762-1.jpg)
PRZEPIS
{tortownica: 23 cm}
![](http://cdn.printfriendly.com/pf-button.gif)
Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.
Spód
- 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą)
- 50 ga stopionego masła
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka likieru Amaretto
Masa serowa
- 1 puszka mleka słodzonego
- 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce)
- 200 g sera półtłustego, w kostce
- 3 jaja
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki likieru Amaretto
Dodatkowo
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 łyżki rumu
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50 g masła
- płatki migdałów (opcj.)
Przygotowanie
- Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej, tortownicę z pokruszonymi ciasteczkami wstawić do lodówki.
- Masa serowa. Wszystkie składniki w temp. pokojowej umieścić w misce. Wymieszać do połączenia składników. Ok. 1/3 masy przelać do drugiej miski i dodać stopioną czekoladę gorzką oraz 2 łyżki rumu. Wymieszać.
- Pieczenie. Na wyłożony ciasteczkami spód tortownicy wylewać na przemian masę migdałową i czekoladową. Piec w temp. 150ºC przez ok. 1h 30 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik umieścić lodówce na ok. 12 h. Potem przechowywać w temp. pokojowej.
- Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać ciasto, ozdobić płatkami migdałów i wstawić do lodówki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-OSQEReinP3XZs5R2q8GDGwt8PTc99H5pnUZDJIludnBVEVuv7uftIe1BbAYAsVfAstLmEXpJ6XHV4SZKrct9lr0HH0v1On4KlddrQqKGRgFbHkUusjJF3YzxitSjWnY6qLHBFkVKf7M7/s320/podpis+coolinarna+strefa.png)
Ale cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńkusi wyglądem :) z chęcią zjadłabym kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńtestuj , testuj , bo każda Twoja propozycja jest warta uwagi :) wspaniały sernik :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie wiem kiedy moja sernikowa faza się skończy. ;) Uwielbiam serniki. :)
UsuńPrzepyszne warstwy, wszystko cudownie się komponuje :>
OdpowiedzUsuńMleko skondensowane, czekolada, alkohol... I to wszystko w serniku... Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDosłownie "musiał", już nie ma. :)
UsuńMamy nadzieję, że i nam się uda. Mniam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda. :) Jeden z prostszych jakie robiłam.
UsuńSernik bardzo smacznie się prezentuje ,zdjęcia piękne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń