14.09.2013

Ciasteczka chałwowe

Z wakacyjnych wojaży przywiozłam ze sobą pastę sezamową (czyli tahini/tahinę). Już jak ją kupowałam to wiedziałam co z niej zrobię. Ciasteczka chałwowe wg receptury Davida Lebovitz'a już jakiś czas temu mnie ujęły. Tahina jest również dostępna w niektórych polskich sklepach (zatem jak ktoś zechce je zrobic tu i teraz to nie powinien mieć problemu z jej dostaniem w Polsce). Pasta sezamowa nadaje bardzo charakterystyczny, chałwowy smak. Z tahini gotowałam również owsiankę. Była pyszna. :)

Przepis
na te ciasteczka dedykuję wszystkich fanom chałwy. Gwarantuję, że ciastka na pewno im zasmakują. W przepisie nie ma mowy o dodatkach typu orzechy ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :)
Ciasteczka chałwowe (z tahini)
 
PRZEPIS

{wg receptury Davida Lebovitz'a} temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia: ~ 12-14 min

Składniki
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 35 g zmielonych migdałów
  • 75 g masła
  • 75 g cukru (użyłam cukier brązowy + 1 łyżka cukru waniliowego)
  • 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 100 g pasty tahini
  • opcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy
Przygotowanie
  1. Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę.
  2. Dodać wodę i tahini. Zmiksować.
  3. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca.
  4. Piec ok. 12-14 min temperaturze 175ºC. Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia.
Najlepsze w dniu upieczenia. Smacznego



1 komentarz:

  1. ciasteczka lubię , chałwę uwielbiam , więc skosztowałabym tych pyszności z wielką przyjemnością i apetytem :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl