Przepis na ciasteczka owsiane znalazłam kilka lat temu w Internecie. Od tego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp.
PRZEPIS
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 12-15 min.
Składniki
- 250g miękkiego masła roślinnego (najlepsze)
- 1,5 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyzki jogurtu naturalnego
- 1,5-2 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 3 łyżki sezamu
- 50g orzechów laskowych (opcjonalnie)
- 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane, mąkę, sezam, rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wymieszać ręką. W zależności od rodzaju mąki dodać 1,5-2 szkl. mąki, tak by można było formować małe kuleczki wielkości nieco większe niż raffaello. Masa powinna być dość miękka, ale nie powinna być lepiąca. Dodanie zbyt dużej ilości mąki spowoduje, że ciastka będą twarde. Formować kuleczki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać, zostawiając odstępy bo ciasteczka rosną.
- Piec w temperaturze 180oC przez ok. 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać parę minut bo ciastka są bardzo miękkie i można je przy zdejmowaniu z blaszki uszkodzić. Później są bardzo kruche. Mniam. :)
Smacznego
all photos made by me |
proste i fajne, trafiają na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Następnego dnia są równie dobre, jak nie lepsze ;)
UsuńPolecam ten przepis, dziś go wypróbowałam, jest nieskomplikowany i szybki oraz co najważniejsze ciasteczka wszystkim bardzo smakowały :)
UsuńBardzo dziękuję za opinię bo te ciasteczka są bardzo dobre a mam wrażenie, że przepis ten nie jest tutaj doceniony. :) Jeszcze raz dziękuję i smacznego! Polecam wypróbować inne moje przepisy!
UsuńProszę o bannerek do akcji pod przepisem;)
OdpowiedzUsuńjuż dodałam :)
UsuńCo kucharka to przepis na owsiane. Twoje wyglądają wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńWcale mnie to nie dziwi. :) Nie dość, że są to stosunkowo zdrowe słodycze to jeszcze takie smaczne. :) Polecam!
UsuńBELLISSIMI ,i will do it|
OdpowiedzUsuńCiaoo
Musze wypróbować Twój przepis, jakie zdrowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Są naprawdę pyszne. :) Piekłam je również z mąki pełnoziarnistej, wtedy były jeszcze zdrowsze. Ale na pierwszy raz proponuję jednak zwykłą mąkę. :)
UsuńBardzo fajny i faktycznie dietetyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ciastka wyszły za pierwszym razem. A możliwość kombinacji jest nieograniczona :) Robię je z mąką orkiszową, bez czekolady, dodaję żurawinę i orzechy włoskie, jednym słowem kto co lubi :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasteczka się udały. Ja też jestem zachwycona tym przepisem. :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Usuń