Bardzo smaczne i zdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam.
/na 10 sztuk/
Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 40 min.
Składniki
- 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850
- 300g mąki pszennej, typ 550
- 30g świeżych drożdży/2 łyżeczki drożdży instant
- 60g roztopionego masła
- 250ml ciepłej wody
- 0,5 łyżki soli
- 100g pestek z dyni
- Połączyć masło, wodę i drożdże. Zamieszać i odstawić.
- Przesiać mąki, dodać sól, połowę porcji pestek z dyni (50g), wymieszać z rozczynem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (aż powstaną pęcherzyki powietrza). Przykryć ściereczką w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać nieregularne czworokąty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać pozostałą resztą pestek z dyni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h.
- Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200C ok. 40min.
Smacznego
all photos made by me |
wyglądają uroczo :) takie domowe bułeczki są pyszne, ja rzadko piekę bo zawsze sie kończu tym, że zjadam ich bardzo dużo ;)
OdpowiedzUsuńja zawsze dlatego piekę z 0,5 kg mąki (albo częśc bułeczek zamrażam). A wyrzuty sumienia są mniejsze kiedy wiemy z jakich składników nasze pieczywko się składa (tutaj mąka razowa), zero spulchniaczy itp. ;)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńNominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award :) Szczegóły tutaj http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-po-raz-drugi-i-dzien-bez.html
urocze :-)
OdpowiedzUsuńWitaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam.
SUPER BUŁECZKI!