17.11.2012

Ciabatta

Bardzo smaczna ciabatta. Ja przygotowałam dwa niewielkie bochenki z 0.5 kg mąki (następnym razem zrobię z 1kg). Pracę należy rozpocząć w wieczór poprzedzający wypiek chlebka. Ciabatta wymaga przygotowania zaczynu. Bardzo polecam.


Ciabatta 

PRZEPIS 
/2 małe bochenki/

Temperatura piekarnika: 210-220°C 
Czas pieczenia: ok. 30 min. 

Zaczyn - I dzień 
  • 165g mąki pszennej, typ 550
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant
  • 120ml letniej wody
Ciasto właściwe - II dzień
  • 335g mąki pszennej, typ 550
  • 165ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku (w sumie 2-3 łyżki): pomidory suszone, bazylia, oregano. czarnuszka, czosnek, rozmaryn

Przygotowanie 

Zaczyn
  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do rana (min 8h, im dłużej tym lepiej).

Ciasto właściwe
  1. Wymieszać drożdże z wodą, dodać do zaczynu i zamieszać. Odmierzyć połowę ilości mąki (167g), dodać do ciasta i bardzo dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-2,5h.
  2. Dodać drugą porcję mąki, sól, oliwę oraz przyprawy. Całość bardzo dobrze wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2h.
  3. Uformować dwa bochenki, położyć na blaszce wysmarowanej cienką warstwą oliwą. Przykryć ściereczką na 40min. 
  4. Bochenki wstawić do nagrzanego piekarnika (210-220°C) i piec ok. 30 min.

Smacznego

  all photos made by me&brzooch
                                                            

2 komentarze:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl