Bardzo smaczna ciabatta. Ja przygotowałam dwa niewielkie bochenki z 0.5 kg mąki (następnym razem zrobię z 1kg). Pracę należy rozpocząć w wieczór poprzedzający wypiek chlebka. Ciabatta wymaga przygotowania zaczynu. Bardzo polecam.
Ciabatta
PRZEPIS
/2 małe bochenki/
Temperatura piekarnika: 210-220°C
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Zaczyn - I dzień
- 165g mąki pszennej, typ 550
- 0,5 łyżeczki drożdży instant
- 120ml letniej wody
Ciasto właściwe - II dzień
- 335g mąki pszennej, typ 550
- 165ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku (w sumie 2-3 łyżki): pomidory suszone, bazylia, oregano. czarnuszka, czosnek, rozmaryn
Przygotowanie
Zaczyn
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do rana (min 8h, im dłużej tym lepiej).
Ciasto właściwe
- Wymieszać drożdże z wodą, dodać do zaczynu i zamieszać. Odmierzyć połowę ilości mąki (167g), dodać do ciasta i bardzo dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-2,5h.
- Dodać drugą porcję mąki, sól, oliwę oraz przyprawy. Całość bardzo dobrze wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2h.
- Uformować dwa bochenki, położyć na blaszce wysmarowanej cienką warstwą oliwą. Przykryć ściereczką na 40min.
- Bochenki wstawić do nagrzanego piekarnika (210-220°C) i piec ok. 30 min.
Smacznego
all photos made by me&brzooch |
Uwielbiam ciabattę z pesto, mozarellą i pomidorami.:)
OdpowiedzUsuńZe zwykłym masłem też była dobra ;)
Usuń