Nadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków.zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam!
Babka jogurtowa
PRZEPIS
temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia: ~ 60 min
Składniki
- 1 mały jogurt naturalny (Zott 180 g)
- 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kubeczka po jogurcie oleju
- 2 kubeczki po jogurcie cukru
- 3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej
- 4 jajka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem.
- Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.
bardzo taką lubię!
OdpowiedzUsuńzapraszam na faszerowane ziemniaczki!
mi zawsze piękne zakalce wychodzą przy ciastach jogurtowych :/
OdpowiedzUsuńspróbuj może zatem upiec takie ciasto w formie z kominem (babkowej), rzadziej z nich wychodzą zakalce ;)
Usuńnie nie, raczej już się nie podejmę przygotowania ciasta jogurtowego, kilka razy już próbowałam i z kominem i bez i w innych formach, może to wina piekarnika, nie wiem, ale nie chce już ryzykować ;). pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo udany wypiek! Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń