Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao).
o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-)
wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę z ciastem proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;)
Ciasto marmurkowe (piaskowe)
PRZEPIS
{forma: 26 x 11 cm, 1 szkl = 250 ml}
temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia:~ 60-70 min
Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę)
- kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego
- 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem)
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
- W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić.
- W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać po jednej łyżce mieszankę mąk z pkt. 1. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, gorącą margarynę, zmiksować.
- Masę podzielić na pół i do jednej dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować.
- Do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia wylewać na zmianę masę jasną i ciemną. Na wierzchu zrobić esy floresy za pomoca widelca.
- Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez ok 1h. (piekłam dłużej, ok. 1h 20 min., do tzw. suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Takie proste, codzienne ciasta lubie najbardziej!
OdpowiedzUsuńTeż mam wrażenie, że takie nigdy mi się nie znudzą!
UsuńPięknie wyszła.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia. :)
pięknie wygląda, wspaniałe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńciasta marmurkowe są super, łączą delikatność jasnej warstwy z pysznym smakiem kakaowej.
Ciasto marmurkowe, to murowany sukces udanego wypieku jak i rozkoszy smakowania ......
OdpowiedzUsuńjej jakie ładne! muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj i jest pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńzaraz bede robic a pozniej ocenie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację! :)
Usuńu mnie niestety nie wyszło, czuć mocno jajkiem, masa była płynna. Nie wiedziałam czy ciasto ma byc takie czy gęste wiec nie zmienialam proporcji. W ogole nie wyrosło. To pierwsze ciasto, ktore mi sie nie udalo
OdpowiedzUsuń