19.08.2013

Ciasto piaskowe

Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao).

o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-)

wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę z ciastem proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;)


Ciasto marmurkowe (piaskowe)

PRZEPIS

{forma: 26 x 11 cm, 1 szkl = 250 ml}

temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia:~ 60-70 min

Składniki 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę)
  • kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego
  • 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem)
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić.
  2. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać po jednej łyżce mieszankę mąk z pkt. 1. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, gorącą margarynę, zmiksować.
  3. Masę podzielić na pół i do jednej dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować.
  4. Do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia wylewać na zmianę masę jasną i ciemną. Na wierzchu zrobić esy floresy za pomoca widelca.
  5. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez ok 1h. (piekłam dłużej, ok. 1h 20 min., do tzw. suchego patyczka).
  6. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego




 

10 komentarzy:

  1. Takie proste, codzienne ciasta lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam wrażenie, że takie nigdy mi się nie znudzą!

      Usuń
  2. Pięknie wyszła.
    Bardzo apetyczne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, wspaniałe zdjęcia.
    ciasta marmurkowe są super, łączą delikatność jasnej warstwy z pysznym smakiem kakaowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto marmurkowe, to murowany sukces udanego wypieku jak i rozkoszy smakowania ......

    OdpowiedzUsuń
  5. jej jakie ładne! muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam wczoraj i jest pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaraz bede robic a pozniej ocenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie niestety nie wyszło, czuć mocno jajkiem, masa była płynna. Nie wiedziałam czy ciasto ma byc takie czy gęste wiec nie zmienialam proporcji. W ogole nie wyrosło. To pierwsze ciasto, ktore mi sie nie udalo

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl