10.09.2013

Babka jogurtowa

Nadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków.

zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam!
 
Babka jogurtowa
 
PRZEPIS

temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia: ~ 60 min

 

Składniki 

  • 1 mały jogurt naturalny (Zott 180 g) 
  • 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 kubeczka po jogurcie oleju 
  • 2 kubeczki po jogurcie cukru 
  • 3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej 
  • 4 jajka

Przygotowanie 

  1. Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem.
  2. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  3. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia.
  4. Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.
 Smacznego
  

 

5 komentarzy:

  1. bardzo taką lubię!

    zapraszam na faszerowane ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. mi zawsze piękne zakalce wychodzą przy ciastach jogurtowych :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj może zatem upiec takie ciasto w formie z kominem (babkowej), rzadziej z nich wychodzą zakalce ;)

      Usuń
  3. nie nie, raczej już się nie podejmę przygotowania ciasta jogurtowego, kilka razy już próbowałam i z kominem i bez i w innych formach, może to wina piekarnika, nie wiem, ale nie chce już ryzykować ;). pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo udany wypiek! Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl